ТОП-причини за проблеми с детския сън

ТОП-причини за проблеми с детския сън

Случва ли ви се да приспивате децата по един час и повече? Или да са изморени, но да се събудят четиридесет минути слез заспиване в ужасно настроение? Или бебето почти да заспива, но таткото да се прибере от работа и след половин час игри да не може да заспи?
При децата до тригодишна възраст процесите на възбуда значително преобладават над процесите на забавяне поради незрялата нервна система. Какво точно значи това?
Ако на нас след шумно и оживено парти ни е достатъчно да седнем в тиха стая и да останем в спокойствие за десет-петнадесет минути, за да се отпуснем и можем да заспим, на тях им трябва много повече време и най-вече обстановката и действията, които извършваме, да помагат на нервната система да овладее превъзбудата.
Ако сме много изморени и ни се спи, но трябва да свършим нещо, успяваме да го направим и да за спим след това. Малките деца обаче, ако трябва да са будни, след като вече им се спи, го възприемат като извънредна ситуация и тялото отделя голямо количество стресови хормони – адреналин и кортизол – за да може да продължи да е в будно състояние.⠀
Ако въпреки всичко успеят да заспят, сънят често не е дълбок, будят се по-често или пък се събуждат прекалено рано сутринта, защото стресовите хормони продължават да циркулират в кръвта и нервната система не е в спокойно състояние.
Точно затова тук ще говорим много подробно за всеки един фактор, който помага на децата да се успокоят преди сън и да не се превъзбуждат редовно.⠀
Забелязвате ли нещо подобно при вашите деца?