Елена Чапалова

За мен

Казвам се Елена Чапалова. Аз съм лекар и сертифициран консултант по детски сън към първия и най-голям център по детски сън в Русия Babysleep.
Майка съм на две прекрасни момчета.
Има много школи, обучаващи консултанти из целия свят, но не случайно избрах точно тази – след много проучвания установих, че точно те съчетават всички необходими знания по темата с подход към бебето и семейството, който е в съзвучие с европейските културни особености.
Дълбоко вярвам, че имаме нужда от популяризиране на знанията по детски сън, за да се чувстваме по-добре като родители. Тук ще намерите информация за детския сън, различни проблеми, които срещаме често, както и методи, които можем да използваме, за да постигнем добър сън за цялото семейство.

От сърце ви пожелавам да се наспивате и да се чувствате щастливи и заредени като родители!

Моята история

С първото ми дете не сме имали почти никакви проблеми със спането – заспиваше лесно, не се будеше много през нощта. Дневните дрямки бяха спокойни и продължителни. Тогава като привърженик на естественото родителство го отдавах на кърменето на поискване, съвместния сън и носенето в слинга. Хората често ме питаха как се справям с недостига на сън, на което аз изненадано вдигах рамене – наивно смятах, че съм намерила ключа към палатката.

Четири години по-късно се роди вторият ни сън. Чувствах се много по-уверена като майка, мислех си, че вече съм достатъчно подготовена за нелеката задача да бъда родител. Раждането мина леко и без усложнения, бях пълна с енергия и готова да се радвам на малкото човече и промените в нашия живот.

Доста бързо стана ясно обаче, че второто ни дете е с коренно различен темперамент и няма да спи толкова добре. С всяка седмица нещата ставаха все по-зле, чувствах се много уморена и към четвъртия месец стигнахме до дъното – бебето непрекъснато плачеше, не можеше да заспива без рев, а като заспи, събуждаше се след тридесет-четиридесет минути. Изкарвахме часове в опити да го приспим през деня, а през нощта се будеше поне на всеки час. Бяхме в пълно изтощение и най-вече не знаехме как да му помогнем да се наспива и да се чувства добре.

Точно тогава попаднах на една позната – консултант по детски сън. С помощта на много малки промени в нашето ежедневие в много кратки срокове успяхме да спрем постоянния рев и да научим бебето да заспива лесно и бързо. Бях потресена от бързия резултат, защото преди това се бяхме съветвали с лекари, консултанти по кърмене и много опитни майки  – без никаква промяна. Осъзнах колко малко знаем за детския сън и колко бързо и лесно можеш да оправиш нещата, стига да имаш нужната информация и да бъдеш последователен. Това ме вдъхнови да стана консултант по детски сън и да помагам на други семейства да се наспиват. А това, че децата започнаха спят добре и да лягат рано, ми даде възможност да имам необходимото време за дистанционно обучение и за много други неща.

Защо да избереш мен:

Щадящи методи

Максимална подкрепа

Индивидуален подход

Личен опит с неспящо бебе

Принципите ми на работа:

  • Индивидуален подход към всяко дете и всяко семейство.
  • Уважение към всеки родителски стил.
  • Непрекъснато обучение и постоянно подновяване на моите знания и умения.
  • Постоянно групово и индивидуално супервизиране при по-опитни консултанти.
  • Максимална подкрепа.
  • Използване само на меки методи в работата със съня. Аз не използвам методи, които предполагат оставяне на детето да плаче само в стаята, даже и за няколко минути.
  • Конфиденциалност. Споделям вашите отзиви и резултати само при ваше съгласие.
  • Балансирано съчетание на научно подкрепени знания и интуитивен подход.
  • Изпълняване на уговорки.
  • Мултидисциплинарен подход – ако преценя, че за вашия случай са необходими допълнителни медицински изследвания или психотерапевтична намеса, мога да дам съвет да се обърнете към специалист.

Сертификати и образование:

2007
Специалност “медицина” (Москва)
2009
Специалност “инфекциозни болести”
2009
Европейска диплома по класическа хомеопатия
2019
Сертификация по детски сън