Безопасен сън на бебето в кола

апр. 17, 2022 | Блог

Етикети: безопасност
Предстои сезонът, в който пътуваме много. Всички нямаме търпение за него. А и някой път лесното заспиване на бебето на път е приятен бонус за родителите. Важно е обаче да знаем как да осигурим безопасен сън на бебето при пътуване с кола.

Щастливи сме, че Милена и Ради от “Деца на борда” приеха нашата покана да поговорим за това как да направим съня при пътуване с кола безопасен.

“Деца на борда” е първата по рода си инициатива в България, която подпомага родителите да имат достоверна информация за безопасно пътуване с деца с кола.

Милена, Ради, какви са основните правила за безопасен сън на бебето при пътуване с кола?

Когато говорим за безопасност в колата, най-важно е детето да бъде в подходящо за възрастта, ръста и теглото си столче за кола. От не по-маловажно значение е столчето да бъде монтирано в колата според инструкциите на производителя и, разбира се, бебето да бъде с правилно закопчани колани. Когато родителите са сигурни, че всички тези елементи са правилно изпълнени, е почти сигурно, че и сънят в колата ще е безопасен.

Важно е да следите за правилната позиция на тялото. При новородени, преждевременно родени и деца с дихателни проблеми е необходимо да се наблюдава дишането. А в стремежа си да не простудите бебето, е важно да не го претоплите.

Има ли времеви ограничения за това колко време бебето може да прекара в столчето? А ако спи 3 часа, без да се събужда?

Да, има значение. Често производителите на детски столчета препоръчват бебето да не стои в столчето си повече от 2 часа без почивка. Препоръките за съвсем малките бебета (новородени или преждевременно родени) са за почивка на всеки 30 минути в столчето. Като това, разбира се, не означава стриктно да дебнете часовника, а просто да осигурявате чести почивки за раздвижване на бебето.

Защо е нужно да правим почивки?

Основната причина за необходимостта от изваждане на бебето от столчето е, че физиката на бебетата е много различна от тази на възрастните. Бебешката глава е доста по-голяма и тежка, а вратът е слаб и трудно успява да удържи тежестта на главата. Поради тази причина, когато малкото бебе системно стои в полуизправена позиция за дълъг период от време, има риск да се случат две неща. Първо – това може да доведе до ненужно натоварване на гръбначния стълб. И второ – може да бъде ограничен въздушният поток към белите дробове на бебето. Рефлексът на новороденото да държи главата си вдигната още не е развит, а и мускулатурата е много слаба и неразвита, за да успее да го направи при затруднено дишане.

Кога дългото спане в столчето наистина носи рискове?

Основните рискове идват, ако бебето системно прекарва часове наред в столчето за кола. Например, ако родителите имат навик след пътуване с колата да прехвърлят столчето върху количката и да отидат да се разхождат в парка. Или ако ползват столчето като място за спане извън колата, вместо да поставят бебето в леглото му, в коша от количката или на друга равна повърхност.

Потенциалните рискове обаче не бива да спират родителите да използват столчета за кола, когато превозват бебетата си. Абсолютно задължително е бебетата и децата да бъдат правилно и безопасно транспортирани в автомобилите! А това е възможно единствено, чрез правилната употреба на детско столче. Просто трябва да осигурят необходимите почивки, за да предотвратят рисковете.

Може ли бебето да пътува в пълно легнало положение, ако столчето го позволява?

Съществуват и столчета, които имат функция за пълно легнало положение. Много важно е да се знае, че тази функция НЕ може да се ползва по време на пътуване! За максимална безопасност в колата, бебетата трябва да се превозват в полулегнало положение. Ъгълът на столчето (където лежат главата и гърбът на бебето) не бива да надвишава 45 градуса. Това е така, защото при евентуален удар или рязко спиране, в напълно легнало положение, коланите ще бъдат единственото нещо, което задържа бебето на мястото му. По този начин силите на удара ще бъдат разпределени върху много по-малка площ и детето може да бъде сериозно наранено.

Предвид че през зимата се препоръчва бебето да пътува без връхни дрехи, яке или космонавт, безопасно ли е да го завиваме с одеалце, когато заспи на път?

Когато времето навън е студено, съвсем естествено всички родители искат децата им да са облечени добре. Коланите работят най-добре, когато са в непосредствен плътен контакт с тялото. Така те ограничават движението на тялото напред в случай на инцидент. Колкото по-голямо движение извършва тялото, толкова по-тежки биха били евентуалните наранявания.

Дебелите дрехи и автомобилните колани са несъвместими. Повечето зимни якета са пълни с пух или вата, които да запазват телесната температура на детето, като създават дебел „въздушен буфер“ между тялото на детето и студения въздух навън. Когато обаче поставите детето си в столчето, облечено със зимното яке, е просто невъзможно да затегнете достатъчно добре коланите. Дори ако коланът изглежда плътно затегнат, той няма да бъде ефективен при катастрофа. Причината е, че в пълнежа на зимните якета има много въздух и при катастрофа той ще бъде компресиран, което означава, че коланът няма да бъде толкова стегнат, колкото изглежда на пръв поглед.

Затова едно от добрите решения е бебето да бъде поставено в столчето с необемни дрехи, да регулирате и стегнете добре коланите и върху добре стегнатите колани да поставите топло одеяло. А ако сте пуснали климатика е добре да следите да не претоплите бебето.

Как да осигурим безопасност на главата и врата при по-големите деца, които заспиват при пътуване с кола? Често главата им клюмва надолу.

Стига детето да е в подходящо за възрастта, ръста и теглото му столче и с правилно поставени колани, няма притеснения относно сигурността на главата и врата. Родителите много често се притесняват от клюмащата глава, но ако се замислите, това е съвсем нормално да се случва. Когато заспим, мускулатурата се отпуска (включително и тази на врата) и в полуизправено положение главата естествено клюма настрани.

Това би представлявало проблем при малките бебета, които все още нямат рефлекс и сили да вдигнат главата си при проблем с притока на кислород, както и при деца с дихателни проблеми. Затова е важно, когато родителите избират столчета за кола, да се уверят, че те пасват добре в колата им. Защото столчетата са много различни и пасват по различен начин в различните автомобили.

Клюмането на главата при по-големите деца не бива да бъде повод за притеснение. Когато те вече са по-големи, за да осигурят по-добра защита на децата си, родителите е добре да изберат бустерна седалка с облегалка, вместо само повдигаща седалка тип „възглавница“. Бустерът с облегалка осигурява странична защита за тялото и главата. А освен това осигурява и повече удобство за сън.

Безопасно ли е да се използват специални ластици, които не дават на главата да пада?

Категорично не. Към столчето за кола е напълно недопустимо да се добавят елементи, които не са краш тествани. При катастрофа, в добрия случай, тези ластици просто биха се скъсали, но в по-лошите е възможно да нанесат повече травми и да променят движението на главата, което да доведе до нежелани последици.

Как е по-добре да се пътува лятото, когато е топло и бебето спи – на климатик или отворен прозорец?

Климатикът изглежда по-добрият избор, защото можете да регулирате температурата и да насочите струята на въздуха далеч от детето.

Може ли да се пътува с бебе, заспало в слинг и ергономична раница, като майката сяда с него на задната седалка?

Категорично НЕ! Абсолютно задължително е децата да се возят в подходящо за възрастта им столче за кола, което е монтирано правилно. Всичко различно от това, освен че е в нарушение на закона, би изложило детето на огромен риск в случай на пътен инцидент.

Напълно недопустимо е да возите детето си в кенгуру, слинг или ергономична раница, защото при инцидент, тялото ви ще придобие огромна маса и бихте могли буквално да смачкате бебето си.

Също толкова опасно е бебето да се държи на ръце. Едно рязко спиране е напълно достатъчно, за да излети от ръцете ви. 

ВИНАГИ ЗАКОПЧАВАЙТЕ ДЕТЕТО СИ В СТОЛЧЕТО! ТОВА МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТА МУ.

 

Можете да намерите повече информация за безопасно пътуване с кола в сайта на “Деца на борда”.

Сподели с приятел: