Регресия на съня в 4-тия месец

мар. 28, 2022 | Блог

“АААААА, помагайте, моето бебе-еднорог изведнъж се превърна… в неспящо бебе”. Подобни съобщения, изпратени в 4 ч. сутринта, често получаваме от родителите на 4-месечни деца.

Наистина много бебета изведнъж започват да заспиват по-сложно, да спят само кратки дремки и да имат повече нощни събуждания.

На тази възраст бебето минава през много бурни промени – учи се да се обръща, намира си ръцете, става все по-активно и любопитно. Често на тази възраст храненето става по-сложно, защото бебето лесно се разсейва.

Освен това в този период се случва регресия на съня на бебето, което често влошава дневния и нощния сън.

Какво представлява регресията в 4-тия месец?

Новородените имат по-проста структура на съня. Тя включва 2 основни вида спане – активно и спокойно. Докъм 3-тия месец бебето първо навлиза в активен сън и след това преминава в спокоен. Около 3-4-тия месец това се променя и бебето първо влиза в така наречения бавен сън (NREM), а след това преминава към бързия (REM) сън. 

Всички бебета ли минават през нея?

Да, при всички бебета на тази възраст се случва промяната в структурата на съня. 

Добрата новина е, че не при всички бебета това води до смущения в съня. При някои регресията остава незабелязана.

Колко продължава регресията в 4-тия месец?

Регресията не се случва за един ден, а продължава няколко седмици или даже повече. Пикът обикновено трае не повече от 10 дни. През това време сънят на бебето често се влошава.

Какво е характерно за регресията:

  • бебето започва да заспива трудно
  • бебето се противи на стария начин на приспиване
  • налага се да изпозваме няколко начина на приспиване едновременно – например да люшкаме бебето, докато го кърмим
  • дремките стават кратки и трудно се удължават
  • нощният сън е с повече събуждания.

Какво можем да направим?

Предвид че през този период бебето заспива сложно, често се налага да му помагаме много повече, за да заспи. Не просто леко да го залюлеем, а да го приспиваме с разхождане и интензивно люшкане. Не просто да заспива на гърда, а да скачаме върху гимнастическа топка, докато се опитваме да приспим бебето на гърда…

Това често води до затвърждаване на асоциациите след регресията и по-продължително влошаване на съня на бебето.

Затова е важно да се опитваме да следваме няколко стъпки, които ще помогнат влошаването на съня да не се задържи и след регресията.

  • Ако детето преди регресията е успявало да заспи в креватчето (с или без помощ), старайте се да запазите този навик поне за част от приспиванията. Това може да е сложна задача, ако бебето заспива много трудно. Опитайте да приспивате бебето в креватчето в тези моменти, когато то заспива най-лесно (често това е първата дрямка и вечерното приспиване).
  • Ако това е сложно и бебето се противи, дайте му повече помощ, гушкайте го, поносете го малко, но се опитайте да го прехвърлите към креватчето, преди да е заспало изцяло.
  • Ако това е невъзможна мисия, опитайте поне да намалите помощта в края на приспиването. Ако се налага да носите бебето, старайте се към края да сте по-статични и да намалите люшкането и носенето.

Ако оставянето в креватчето или поне статично приспиване на ръце не се получават, хубаво е да се погрижите детето да има няколко варианта на приспиване, защото така се улеснява работата върху съня после. 

Често намираме един “работещ” вариант и се хващаме за него. Даже когато това е сложно, старайте се да има и друг вариант. Например ако бебето по-лесно заспива в количка навън, старайте се поне един път на ден да го приспивате и вкъщи.

Ако бебето заспива на гърда, пробвайте един път на ден да го нахраните малко по-рано и да го приспите с гушкане и галене.

Ще отмине ли всичко след нея?

За съжаление, отговорът е “невинаги”. При много бебета след няколко неспокойни седмици настъпва подобрение.

При други обаче регресията и неспокойните приспивания в този период водят до по-силни асоциации. Поради тази причина бебето може да продължи да се буди често, да има кратки дремки и сложни приспивания.

Ако бебето ви така и “не е излязло” от регресията, ще се радваме да бъдем полезни с лична консултация.

Сподели с приятел: