Дълбок масаж за добър сън

сеп. 27, 2023 | Блог

За първи път чух за дълбокия масаж преди 9 години, когато се роди синът ни със специални потребности. Техниката се използва от специалисти ранно детско развитие, ерготерапевти и рехабилитатори при много деца с особености в развитието. Обаче прекрасно работи и при всички останали деца, за да заспиват по-бързо и по-лесно да се приучат към по-самостоятелно заспиване.

В статията ще намерите информация за това как и кога можем да го използваме и как дълбокият масаж помага да приучим детето да заспива с по-малко помощ.

С какво помага дълбокият масаж?

Вегетативната ни нервна система включва две части – симпатикова и парасимпатикова.

Симпатиковата система отговаря за това да сме будни, активни, да сме “нащрек” или с други думи – да сме в режим “бий се или бягай” тогава, когато е нужно.
Парасимпатиковата нервна система прави точно обратното – помага ни да се отпуснем, да се успокоим, забавя сърдечния ритъм и дишането, понижава кръвното налягане. Всичко това улеснява заспиването.
Дълбокият масаж позволява чрез проприоцептивните рецептори (тези, чрез които усещаме в каква позиция е нашето тяло и частите на тялото) да активираме парасимпатиковата нервна система и да подготвим тялото за сън.

Как се прилага дълбокият масаж?

Дълбокият масаж може да се използва под различни форми – силно гушкане, игри, в които лягаме върху детето, повиване при новородените. В “Нани, нани, бебе” препоръчваме на родителитe и простичка техника, при която минаваме по тялото на детето с бавен и достатъчно силен натиск. Техниката може да се прилага върху пръстите, крайниците, гърдичките и гърба.


В страницата ни в Инстаграм можете да намерите видео с демонстрация на дълбок масаж.

Винаги подминаваме ставите и не оказваме натиск върху тях, както и върху гръбнака и гръдната кост.

Не трябва да има болка, но натискът трябва да е достатъчно силен.

 

Кога можем да прилагаме техниката?

Ако детето Ви позволява да прилагате масажа без проблем, можете да го вградите във вечерната рутина. Може да се използва преди баня и още веднъж непосредствено преди сън. За малките бебета с много дневни дремки техниката може да се използва преди всяка дрямка.

Ако пък е трудно да удържите детето на едно място, можете да го прилагате, докато го носите на ръце или разглеждате книжка.

Как дълбокият масаж помага при приучаване към по-самостоятелно заспиване?

Когато целим детето да се научи да заспива с по-малко помощ, важно е първо да му помогнем да се научи да се отпуска. Ако не го направим, много рев и истерии в процеса на приучаване са ни гарантирани. Затова винаги работим много с рутината, преди да учим детето да заспива само. И дълбокият масаж е чудесен начин да му осигурите хубаво успокояване и отпускане.

 

А ако имате нужда от стратегия за приучаване към по-самостоятелно заспиване, можете да изградите такава чрез нашите програми:

-Самостоятелно заспиване за кърмени бебета

-Промяна в навиците и самостоятелно заспиване

 Колко бързо ще има резултати?

Дълбокият масаж… не е магическа пръчица. Ефектът идва с натрупване и регулярно прилагане, но е много дълбок и видим, когато сме последователни и постоянни.

Сподели с приятел: