Изберете страница

Кратка дневна дрямка при режим с един дневен сън

ян. 23, 2022 | Блог

Нормално ли е детето да спи кратка дрямка при режим с един дневен сън? Защо това може да се получава и как да го променим?

Отговор на тези въпроси ще намерите в този блог.

Децата преминават към едно дневно спане между 12-ти и 18-ти месеци. В повечето случаи, когато детето премине към едно дневно спане, дрямката от само себе си започва да се удължава и детето започва да спи около 2 часа.

По-голям процент деца се чувстват по-добре при по-дълга дневна дрямка. При режим с едно дневно спане детето вече будува повече и има нужда от почивка, за да изкара спокойно и следобедните часове. 

При някои деца обаче дрямката не се удължава и продължава да е около 40-60 минути.

Защо дрямката може да е само 40-60 минути? Нужно ли е да се опитаме да я удължим?

Причините и съответно подходящите стратегии за справяне са няколко:

1. Детето все още се адаптира към новия режим

Това важи са първите 10-14 след след окончателния преход към една дневна дрямка. Някои деца имат нужда от малко повече време, за да се нагодят към новия режим и отпадането на втората дрямка.

? Какво да правим: изчакайте известно време, като осигурявате най-подходящи условия за добър дневен сън – хубаво затъмняване на стаята, правилна организация на бодърстването и подходяща рутина за възрастта.

2. Детето има силна асоциация за заспиване

В този случай периодично (но невинаги) ще успявате да доприспите детето по същия начин, по който сте го приспали за дрямката.

? Какво да правим: в такава ситуация е нужно да научите детето да заспива с по-малко помощ или изцяло самостоятелно. В зависимост от начина на заспиване и възрастта на детето, можете да намерите информация за това как да промените начина на заспиване в следните ни програми:

3. Детето има продължителен и добър нощен сън

Ако детето спи около 11:30-12ч. нощен сън, очаквано е дрямката да е по-кратка. Децата имат нужда от определено количество сън и ако нощният сън е много дълъг, дневният автоматично се съкращава. 

? Какво да правим: в тази ситуация невинаги има нужда от промяна. Ако детето прекарва следобедните часове в добро настроение, заспива лесно и няма много нощни събуждания, този режим може да е подходящ за него. 

Кога е нужно да го променим?
  • Когато детето дава ясни сигнали, че се уморява във втората половина на деня заради кратката дрямка – става превъзбудено, заспива сложно и се буди често в първите часове след заспиването. 
  • Когато детето тръгва на ясла. В яслите обикновено никой не е много щастлив, ако детето ви спи само 40 минути 🙂 Хубаво е да се погрижите да удължите дрямката, преди детето да тръгне на детско заведение.
  • Когато усещате, че вие имате нужда детето да спи малко повече през деня. Това е съвсем нормална родителска реакция, защото тодлърите са много енергични и всяка майка заслужава 1:30-2ч. почивка през деня. Не че е истинска почивка, но все пак.
Как да променим режима в такава ситуация:

Започнете постепенно да съкращавате дългия нощен сън. Това означава да събуждате детето малко по-рано всеки ден. Обикновено дрямката започва да се удължава, когато детето спи не повече от 11 часа през нощта. 

? Важно: при тази промяна на режима невинаги детето веднага започва да спи по-дълга дрямка. Отнема известно време биологичният часовник да се пренастрои и детето да започне да спи повече.

Ако все пак детето видимо не се чувства добре заради кратката дрямка, но не успявате да се справите сами, ще ви бъде полезна еднократна консултация.

Сподели с приятел: