Безопасна поза за сън при бебетата

ян. 16, 2022 | Блог

Етикети: безопасност

Когато се приберем от родилното отделение, върху нас се стоварват стотици въпроси за това как да се грижим за това беззащитно същество. Важно е в този момент да имаме информация за това как да направим живота с бебето максимално безопасен и въпросите, свързани с безопасен сън на бебето, са от огромно значение през първите месеци.

В тази статия ще поговорим за най-безопасната поза за сън за бебетата до шестия месец. Коя е тази поза?

Най-безопасната поза за сън за бебетата до шестия месец е по гръб

Защо да слагаме бебето да спи по гръб?

Спането по гръб значително намалява риска от синдрома на внезапна детска смърт, както и от задушаване и задавяне.

Още през 1994 година Националният институт по детско здраве и човешко развитие (САЩ) са стартирали кампания под надслов “Back to sleep”, целта на която е била да се намали разпространението на синдрома на внезапна детска смърт (СВДС). Основната идея на кампанията е била да се затвърди препоръката всички бебета до шестия месец да спят по гръб. Оттогава разпространението на СВДС в САЩ се е съкратило на 50%.

През 2005 г. Американската педиатрична асоциация е издала нови препоръки за намаляване на СВДС. Задължителното спане по гръб през първите шест месеца остава като основен фактор за намаляване на риска от този синдром.

За съжаление, в България все още тази препоръка сериозно се подценява. На много места медицинският персонал препоръчва бебето да се слага настрани.

Можем ли да слагаме бебето да спи настрани или по корем през деня, докато го наблюдаваме?

Според Американската педиатрична асоциация не е препоръчително дори и през деня бебето да спи настрани или по корем.

Ако все пак го практикувате, бебето трябва да е под постоянно наблюдение и да се спазват всички останали мерки за безопасност.

А няма ли да се задави бебето, ако върне мляко/кърма?

Много родители се притесняват, че поставено по гръб бебето има по-висок риск от задавяне с кърма/мляко/слюнка. Всички бебета се задавят леко, когато са мънички. Няма доказателства, че, ако спят по гръб, това е по-опасно или по-често води до задавяне или аспирация на мляко. 

Бебетата имат изключително меки тъкани и анатомично, когато бебето е поставено по корем, хранопроводът се оказва над дихателните пътища. Това значително увеличава риска от попадане на слюнка, кърма или мляко в дихателните пътища. 

В държавите, в които се провеждат активни кампании за безопасен сън на бебето и почти всички бебета спят по гръб, не се наблюдава нарастване на случаите на задавяне.

ВАЖНО: Даже при бебета, които страдат от рефлукс въпреки честата препоръка детето да се слага под наклон със специална възглавница, Американската педиатрична асоциация препоръчва спане по гръб на плосък матрак. 

А какво ако бебето просто не обича да спи по гръб?

Как да помогнем на бебето да свикне да спи по гръб?

  • Повиването често помага на бебето да спи по-спокойно по гръб. Използването на бял шум и биберон (след установяване на кърменето) също могат да помогнат на бебето да свикне по-лесно с това да спи по гръб.
  • Ако бебето много се противи на спането по гръб, пробвайте да му помогнете да свикне при нощните събуждания – често тогава бебето е доста сънено и е съгласно след кърмене/хранене да бъде сложено по гръб. По този начин бебето постепенно свиква с позата по гръб и по-лесно се съгласява да заспи в нея и в други моменти.
  • Ако това не работи, сложете бебето първо да заспи настрани, но го обърнете по гръб, когато заспи.

А ако бебето вече се е научило да се обръща по корем, но все още не може да се върне по гръб самостоятелно?

Въпреки притесненията на родителите, ако бебето вече без проблем се обръща по корем, спането в тази поза вече се смята за безопасно. Когато бебето вече може да се обърне, то има и възможност да си завърти главичката настрани.

Няма нужда непрекъснато да въртите бебето, ако то вече самостоятелно се обръща по корем! Но е важно да спрете да го повивате в тази ситуация, защото пелената може да попречи на бебето да се намести и да си помогне с ръчичките при нужда.

А спането по гръб няма ли да доведе до плоска главичка (плагиоцефалия)?

Родителите често се притесняват, че спането по гръб може да доведе до плоска главичка (плагиоцефалия). Само по себе си състоянието не е опасно и обикновено се регулира, когато бебето започва да пълзи и да седи.

С цел профилактика на това състояние все пак е важно:

  • През деня бебето да прекарва достатъчно време по корем и на ръце в различни позиции.
  • Да се избягва продължително спане в кошче за кола.
  • Смяна на позицията в леглото, за да може прозорецът и светлината да бъдат ту от едната, ту от другата страна на бебето. Това кара бебето да си върти главичката в различни посоки и профилактира плагиоцефалията.

Ако състоянието е много изявено, стратегията и изборът на позиция за сън трябва да бъдат индивидуални след консултация с детски ортопед.

В ТОЗИ ФАЙЛ можете да намерите препоръките на Американския национален институт по детско здраве и човешко развитие, както и на Американската педиатрична асоциация.

Сподели с приятел: