Изберете страница

Помощ! Детето ми будува през нощта

мар. 27, 2021 | Блог

Етикети: режим

luiza braun iow5ahezbmm unsplash scaledВъпреки че будуванията през нощта се срещат доста по-рядко от обикновените чести събуждания, за родителите среднощните игри са доста сложно изпитание. 

Нощните будувания могат да изглеждат по различен начин. Част от децата се събуждат напълно, все едно са се наспали и искат да играят. Други деца не показват желание да играят и се опитват да заспят (с помощ или без), но не им се получава. В такава ситуация детето може да плаче, защото сякаш иска да заспи, но не може да се унесе.

Понякога нощното будуване може да се прояви и под формата на непрекъснато будене и невъзможност да спи без помощ. Детето се разбужда, родителят му помага да заспи, но при всеки опит да бъде върнато в леглото (или даже да се вземе в общото легло), детето се разбужда отново и отново и родителите се принуждават да разнасят детето непрекъснато, за да му осигурят някакъв сън. Работила съм с не малко деца, чиито родители слагат бебето в слинг или раница през нощта за 30-60 минути, защото детето не може да спи по никакъв друг начин.

Будуванията през нощта за разлика от трите други най-често срещани проблема с детския сън – кратки дневни дремки, чести нощни събуждания и ранни сутрешни ставания – се коригират много бързо, защото в 99% от случаите те са свързани с режима, който може да бъде променен относително лесно.

Какво в дневния режим може да кара детето да будува през нощта?

Недостатъчно будуване през деня

Най-честата причина детето да будува през нощта е… че то не е будувало достатъчно през деня. As simple as that. Затова първо проверяваме на какви интервали на будност е детето през деня. Ако прозорците на будност са към/под долната граница за възрастта, най-напред постепенно увеличаваме интервалите на будност. В момента, когато детето стигне до нужните интервали на будност, то ще спре да будува нощем!  

Особено често такава ситуация се среща непосредствено след прехода към по-малко дневни дремки.

Защо се получава това? Бебето расте и с времето може да будува все повече. В един момент бебето започва да заспива късно за последната дрямка и още по-късно – за нощен сън и родителите решават, че е време детето да премине към по-малко дремки. Това, което се получава като ефект, е, че около 1ч. или повече будно време “отпада”. Например бебето сумарно е будувало 10ч. преди прехода и изведнъж започва да будува около 9ч. Къде ще “отиде” този липсващ час? През нощта! Бебето или ще будува или ще стане доста по-рано на следващия ден. 

Много подробна информация за прехода към по-малко дремки можете да намерите в моите НАРЪЧНИЦИ, които съм създала изцяло въз основа на моя практически опит с много деца.

Много дневен сън

Втора честа причина бебето да будува през нощта е, че то спи повече от своята норма през деня. Въпреки познатия за всички израз “спящо дете не се буди”, има немалко деца, които ще направят проблем с нощния сън, ако поспят малко повече през деня.

Важно е да знаете, че будуванията могат да се случват при различни варианти на “излишен” дневен сън:

  • Бебето сумарно спи прекалено много. Например ако 8-месечно бебе спи около 4ч. през деня, има голям шанс то да будува през нощта.
  • Детето сумарно спи в рамките на нормалното за възрастта, но едната от дремките е прекалено дълга. Това колко може да спи детето на една дрямка е индивидуално, но при повече от 1 дрямка за много от децата (по-големи от 5-6 месеца) границата е 1 ч. 40 мин. За много деца дрямка над 1 ч. 40 мин. (при 2-3 дремки общо) би могла да доведе до будуване през нощта. В тази ситуация леко ограничаваме дългата дрямка. Обикновено съкращаваме дрямката с по 10-15 мин, докато не стигнем до такава продължителност, която не води до нощни будувания.

Късна дневна дрямка.

Късните дневни дремки също могат да водят до будуване през нощта. За повечето бебета това означава дрямка след 18ч. следобед, за част от тях – след 17ч.

‼️ Нощните будувания в 95% от случаите се получат поради тези три причини.

Кои други фактори могат да доведат до нощно будуване?

Силна преумора

Въпреки че в повечето чуждестранни източници тази причина се посочва като причина номер 1 за нощни будувания, аз не намирам потвърждение на това в моята практика. Преумората и недоспиването могат да водят до нощно будуване, но то ВИНАГИ идва в съчетание с чести нощни събуждания през цялото време. Обикновено в тази ситуация будуванията не са толкова регулярни, а се случват периодично на фона на накъсания нощен сън.

Недостатъчна физическа активност през деня

Този фактор рядко води до регулярни нощни будувания, но при много активните деца, които са постоянно в движение, липсата на такова понякога може да дава отражение върху нощния сън и се проявява под формата на будуване през нощта. Това понякога се случва и при децата, при които се наблюдава изоставане в двигателното развитие.

Физически или емоционален дискомфорт

Разбира се, не всичко е до режим :). Бебето може да будува през нощта и когато изпитва болка и дискомфорт или придобива нов двигателен навик. Когато будуването е предизвикано от дискомфорт, то отново няма да е регулярно, а по-скоро се появява инцидентно.

Бързо ли можем да оправим нощните будувания? 

jenna norman 8ybzt29caoa unsplash scaledБудуванията през нощта (за разлика от честите нощни събуждания) се коригират изключително бързо при оптимален режим на детето. Имайте предвид, че първите дни корекцията на режима може да е трудна . Когато бебето е будувало през нощта, често то трупа повече умора и респективно се опитва да си го компенсира с по-кратки интервали на будност или по-дълги дремки през деня, което отново създава предпоставка за нощно будуване! Затова обикновено се налага да изтърпим едно кисело бебе в рамките на няколко дни, докато коригираме режима и наместваме графика.

За да намерите индивидуалната норма за сън на Вашето дете и да знаете как да се справите във всяка една ситуация с режима, силно препоръчваме нашия курс за режима на детето от 4 до 24 месеца.

А да играем ли през нощта? 

Докато търсите причината, важно е бебето да не започне да възприема времето, което прекарва будно през нощта, като момент за игра. Затова е важно да не запалвате лампите и да не играете с бебето. Ако то не може самостоятелно да остане в креватчето, докато не заспи, и трябва да му помогнете, старайте се да сте максимално скучни – не водете дълги разговори и диалози, показвайте му, че е време за сън. Може да му е сложно да заспи, ако има предпоставка за будуване в режима, но ако му позволите да играе, будуването може да стане и навик, който се премахва по-сложно.

Сподели с приятел: