Режим с две дремки – всичко, което трябва да знаете

авг. 17, 2021 | Блог

Кога бебетата преминават от три на две дневни спанета? Как най-оптимално да организирате режима при две дневни дремки? Ще намерите отговорите на тези и други въпроси в този блог пост.

Кога бебетата преминават на две дневни дремки?

Бебетата обикновено преминават на две дневни спанета средно между 6-тия и 9-тия, най-често около 8-мия месец. Често това, което се наблюдава малко преди да преминат окончателно към две дремки, е, че децата често  имат нужда от плаващ режим с редуване на дни с две дремки и на дни с три. Всичко за това как да организирате прехода ще намерите в наръчника за прехода към две дремки.

Какъв режим трябва да има бебето при две дневни дремки?

Когато бебето спи две дневни дремки, режимът, който най-често наблюдаваме, е следният: първият интервал на будност е най-кратък, а последният – най-дълъг:

На какво да обърнем внимание при режим с две дремки?

1.При ранно преминаване към две дневни дремки:

Ако детето е преминало към две дневни дремки сравнително рано (около 6-7-мия месец), 4 ч. интервал преди лягане може да му е дълъг. Това може да води до по-сложно и дълго приспиване, както и до скорошни събуждания след заспиване. 

Съвет: на тази възраст може да е необходимо да помогнете на детето да се придържа към интервали на будуване режимът да е 3 ч. – 3 ч. 30 мин – 3 ч. 30 мин. Към 8-мия месец повечето бебета могат да будуват вече и 4 ч. 

2. При доста по-кратък първи интервал на будуване:

При много бебета първият интервал на будност може да е доста по-кратък, например 2 ч. и това може да създава различни трудности около съня им. Опитайте се да разберете дали е необходимо да удължите този първи интервал.

Как да разберем дали бебето има нужда от удължаване на този интервал?

При кратък първи интервал на будност, както казахме около 2 ч. – 2 ч. 30 мин., най-вероятно последният е около 4 ч. 30 мин. В този случай, за да проверите дали интервалът е прекалено кратък, обърнете внимание как детето се държи в края на деня. 

  • Ако то заспива лесно и спи добре в първите часове след заспиване, няма нужда от промяна. При този вариант интервалите на бодърстване изглеждат по следния начин: 2 ч. 30 мин. – 3 ч. 30 мин. – 4 ч. 30 мин.
  • Ако бебето при този режим заспива сложно и се превъзбужда в последния час преди лягане, то тогава този кратък първи интервал на будуване трябва да се увеличи плавно докъм 3 ч., а последният да се съкрати до 4 ч.

3. При твърде дълъг последен интервал на будуване:

Ако детето не успява да будува 4 ч. и интервалите на будуване са съответно 3 ч. – 3 ч. 15 мин. – 3 ч. 30 мин, но бебето редовно стои будно по 1 час през нощта или става все по-рано всеки ден, това също означава, че има нужда от постепенно удължаване на интервалите.

4. Ако бебето вече е на две дневни дремки, но спи само кратки дремки през деня:

Ако детето не може да спи дълги дремки (и не позволява кратките дремки да бъдат удължени), слагайте го по-рано вечер, за да може да взема повече часове сън през нощта. 

За някои деца тази стратегия няма да сработи и режимът и нощният сън ще се оправят, едва когато научим бебето да заспива по-самостоятелно и да спи по-дълги дремки съответно. Можете да намерите подробна информация по темата в уебинарите Сънят на бебето: как да променим нежелани навици от 0 до 12 месеца и Как да научим детето да заспива самостоятелно от 1 до 3 години

От колко дневен сън се нуждаят децата при две дневни дремки?

Средно децата спят между два и три часа. Някои деца могат да спят и повече и, ако това не създава проблеми с нощния сън, оставете детето да спи до 3 ч. 30 мин. или даже малко повече.

Как да бъдат разпределени дремките при режим с две дневни спанета?

Различните деца разпределят дневните дремки по различен начин. Има разлики от дете до дете. Търсете вариант, който работи за вашето дете! 

Най-често наблюдавам следните два варианта:

  • Вариант 1: Режим с една по-кратка и една по-дълга дрямка. 

Например едната дрямка може да е около 40-45 мин., а другата – около 1 ч. 30 мин.-1 ч. 45 мин. Срещат се и двата варианта – по-дълга първа и по-кратка втора и обратното. Има и по-рядко срещани варианти на такъв тип режим с много кратка първа дрямка – около 30 мин. и дълга обедна дрямка – около 2 ч.

  • Вариант 2: Режим с относително равномерни дремки. В този случай дремките обикновено са с продължителност между 1 ч. и 1 ч. 45 мин.

Какво да правим, ако бебето ви не позволява да му “менажирате” режима? 🙂

Някои бебета изобщо не питат как да разпределите дремките през деня и всяка намеса и опит те да бъдат регулирани водят до провал. Други са по-податливи на това да направим по-стабилен и стриктен режим и позволяват да правим експерименти с дневния сън.

Ако вашето бебе е склонно да прави една по-дълга и една по-кратка дрямка и редува дни, в които ту първата е по-дълга, ту втората, препоръчвам за известно време за събуждате бебето от първото спане и да фиксирате варианта с по-кратка първа и по-дълга втора дрямка. При този вариант на режима детето много по-лесно преминава впоследствие към едно дневно спане, като постепенно отпада по-кратката дрямка преди обед.

Трябва ли детето да има еднакъв режим всеки ден?

НЕ! Детето не е машина и има пълното право да има различни дни с различни интервали и дремки. Въпреки това, ако сте намерили интервали на будност, на които детето заспива лесно и спи по-добре през нощта, има смисъл от това да ги спазвате, защото по този начин децата заспиват по-лесно.

Ако детето ви има различен режим всеки ден, но нямате никакви притеснения по отношение на неговия  сън, не е нужно да спазвате стриктен режим! Следвайте детето, сигналите му за сън и се наслаждавайте на живота.

След една годинка режимът започва да се променя и детето се подготвя за прехода към едно дневно спане. В този период децата често започват да прескачат едната от дремките (най-често втората), въпреки че не са готови за това. В наръчника за прехода към една дрямка можете да намерите подробна информация за това как да помогнем на детето да премине към едно дневно спане максимално плавно.

Статията е подготвена от Елена Чапалова

Сподели с приятел: