Изберете страница

Нощни визити – защо децата идват в родителската спалня през нощта?

окт. 31, 2021 | Блог

Етикети: навици

Защо децата идват при родителите през нощта, как това може да повлияе на съня на цялото семейство и как да преминем през този период и да се справим с нощните визити?

Детето ви вече е голямо и заспива самостоятелно, в собствена стая и цялото семейство се наспива. Детето ви не заспива съвсем самостоятелно, но е в собствена стая или креватче и голямото легло е само ваше. 

Помощ! Детето ми започна да прави нощни визити! 

annie spratt ymatve j1oa unsplash e1635713573892 scaled

След двегодишна възраст много деца започват да спят много по-добре и семейството най-после започва да се наспива добре. Част от децата обаче точно на тази възраст могат да започнат да се будят отново или да си запазят нощните будения, като често се местят в стаята на родителите през нощта за нощни визити.

 Ако това устройва родителите и не пречи на никого, детето може да прекарва част от нощта във вашето легло и това може да е приятно за всички. Има различни гледни точки относно възрастта, на която е хубаво детето окончателно да се отдели и да не спи заедно с родителите. Сред психолозите преобладава мнението, че след навършването на две години е хубаво вече детето да не се взема в леглото на родителите. В същото време не малко родители практикуват естествено родителство и предпочитат да не настояват, докато детето не покаже готовност да спи в отделно легло и стая. Понякога това означава да прекарваме част от нощта с 4-5-годишни деца в едно легло. 

Каквото и да изберете за вашето семейство, в един момент ще имате нужда да покажете на детето, че вече е време да спи изцяло в своята стая.

Защо децата започват да правят нощни визити при родителите?

1. Навик

Най-често причината може да е, че детето просто е формирало  навик, който лесно отпада, когато обясним на детето какво очакваме от него и действаме последователно всяка вечер, връщайки детето в неговото легло.

2. Липса на внимание през деня

Ако работите до късно и прекарвате малко време с детето през деня, има голям шанс детето да ви търси повече през нощта. Решението тук е инвестиране в много качественото време вечер (без екрани, електронни устройства и общуване между другото).

3. Ревност

pexels josh willink 701014 scaledНай-често ревността се появява при поява на по-малко дете в семейството (особено, когато бебето спи заедно с родителите). Тук лесно решение няма. Необходимо е да се обръща внимание на този аспект още по време на бременността, а още повече след появата на бебето, особено в първите няколко месеца.

4. Страх от тъмното

Ако детето изпитва страх от тъмното, то инстинктивно ще иска да идва при вас през нощта. Важно е страхът да се адресира, за да може детето да не се страхува да остава само в своята стая.

5. Тревожност при раздяла

Децата могат да изпитват тревога при раздяла с родителите по много причини и е хубаво да адресираме тази тревога, преди да работим върху прекратяването на нощните визити. 

Това са най-често срещаните ситуации, при които у детето може да се появи тревожност:

 • Мама се връща на работа: Aко завръщането на работа на мама съвпадне с подобен период, то е необходимо отново да оказваме много внимание на детето, да работим върху създаването на специални моменти между нас, да насищаме детето с внимание и грижа през деня, за да не се опитва да я получи през нощта.
 • Детето тръгва на градина: Светът на детето се променя, когато то започва да се среща и да взаимодейства на ежедневна база с други възрастни и деца. Както се досещате, това силно може да разтърси неговия вътрешен свят и отново – то може да потърси спасение в зов за помощ под формата на нощни визити. Прочетете повече за сънят при тръгване на ясла или детска градина в нашия блог.
 • Семейството се мести в нов дом: Често, когато семейството сменя дома, децата усещат силно тази промяна и тази тревожност може да се изрази в нощни визити.
 • В семейството има конфликт или напрежение между родителите. Децата могат да реагират по различен начин на проблемите в семейството. Част от тях започват да изпитват силна трежожност и сякаш “се вкопчват” в единия или и в двамата родители. В такава ситуация трябва да се подхожда много внимателно и често има нужда от консултация с психолог, за да се помогне на детето да е по-спокойно и да може да спи спокойно през нощта.

Процесът, при който детето постепенно придобива сигурност и спокойствие и се научава да спи цяла нощ в своята стая, отнема време. Колкото и досадно понякога може да бъде да ставате всяка вечер по няколко (или много) пъти и да връщате детето в неговото легло, старайте се да бъдете нежни, търпеливи, но постоянни в своите действия. Няма смисъл да увещавате детето през нощта и дълго да му обяснявате защо трябва да спи в своята стая. Спокойно и без дискусии го върнете в леглото му. Толкова пъти, колкото е необходимо.

*Ако детето има много ставания през нощта, трябва да се провери и дневният режим. Повече за режима след 1 година можете да намерите в уебинара “Всичко за детския сън от 1 до 3 години”.

Какво може да помогне на детето по-лесно да се отдели и да не ви търси през нощта за нощни визити?

mathilde langevin r2ksbxcvlxu unsplash scaledКачествено време и внимание през деня и вечер

Често привечер сме изморени и вместо да дадем на детето нужната му близост, действаме прибързано. Времето, което ще прекараме с децата, може да не е много, но колкото по-качествено е то, толкова по-лесно ще заспи детето и толкова по-бързо ще свикне с това да спи цяла нощ, без да ви идва на гости.

Хубава и успокояваща рутина

Организирайте рутина, която включва не само четене или разказване на приказки, а и пет минути “специално” време, в което говорите с детето за разни неща от изминалия ден или планирате нещо за следващия. Ако детето е по-голямо (над три години), можете да използвате практики като “няколко минути благодарност” – покажете на детето колко е приятно да намерим в изминалия ден нещо, за което сме благодарни. Повярвайте, това ще остане в спомените му дълги години!

Засилване на привързаността

Помогнете на детето да осъзнае, че въпреки че се разделяте физически, всъщност сте заедно и сутринта отново ще сте заедно. Психолозите често го наричат “засилване на привързаността”. Как бихме могли да го направим?

 • Подарявайте на детето десет специални целувки върху възглавницата, които ще го пазят през нощта.
 • Изрежете сърчица от червен картон и сложете по една целувка на всяко едно от тях, като ги поставяте под възглавницата.
 • Подарете на детето специална целувка в ръчичката, която стига до сърцето и му напомня за вас, когато се почувства тревожно.
 • Позволете на детето да спи с някоя безопасна ваша вещ. Предметът не трябва да има въжета/конци или презрамки.
 • Залепете на стената до леглото обща семейна снимка или направете малка възглавничка или детска пижама със семейна снимка.
 • Уверете детето, че ще идвате вечер и през нощта да проверите дали всичко е наред. Направете снимка и я покажете на детето сутринта, за да му демонстрирате, че го пазите и нощем.

little girl bed with soft toy emotions child scaled

 • Използвайте еднакви предмети/дрехи/гривни – “мама спи със същата пижама, както и ти”.
 • Обяснете на детето, че леглата ви са свързани с невидими магически конци.
 • Уверете детето, че ако през нощта то се чувства несигурно, винаги може да ви извика/дойде при вас. Детето трябва да знае, че при неразположение или силна тревога, ще получи подкрепа.

*не е нужно да се правят всички неща наведнъж, изберете нещо, което ви допада.

Използвайте въображението си и се постарайте да усетите какво би помогнало на детето да се почувства по-спокойно. Тези малки трикове няма да имат мигновен ефект, но почти винаги след няколко седмици детето започва да заспива по-лесно и по-рядко да идва при родителите за нощна визита.

Как да помогнем на детето да остава в своето легло през цялата нощ?

 • Използвайте практиките за засилване на привързаността (описани горе) поне 1-2 седмици, преди да започнете да връщате детето в леглото при всяко идване.
 • Подгответе детето през деня. Задължително обяснете на детето на спокойствие какво очаквате от него и защо за вас е важно то да си спи в своето легло/стая. Можете да използвате онагляване под формата на книжки, в които децата успяват да спят в своята стая, без да правят нощни визити на мама и тати
 • Бъдете предвидими и последователни. Ако сте решили, че е дошъл моментът детето да спи само в своята стая, бъдете много последователни и стриктни. Всеки път по един и същи начин връщайте детето в неговото легло, без да водите дълги дискусии. Колкото по-ясно се държите, толкова по-бързо ще видите резултат. Ако една вечер позволявате на детето да остане при вас, а на следващия ден упорито връщате детето в леглото, смесените сигнали ще объркат детето и ще го накарат да протестира и да настоява повече, когато му отказвате. И не забравяйте – мама и тате трябва да са винаги единни в сигналите, които показват на детето! Ако имате разногласия, поговорете спокойно и се обединете около една обща стратегия. Само по този начин тя ще е успешна.

А ако нощните визите все пак продължават?

Ако въпреки всичко нещата не се получават и детето продължава да настоява да прекарва част от нощта при вас, помислете дали проблемът всъщност е в него. Понякога ние като родители несъзнателно “държим” децата привързани към нас повече, отколкото е необходимо. Сякаш те не ни пускат, но реално има нещо в нас, което кара детето да изпитва тревога и несигурност. В такава ситуация е най-добре да се потърси семеен психолог, който би могъл да ви помогне да намерите причините в семейната динамика или дори просто да ви даде практически съвети за успешно изграждане на граници.

Автори: Елена Чапалова, Ваня Петрова

Сподели с приятел: