Как да разберем, че детето ни е малко спящо?

сеп. 30, 2022 | Блог

  Aвтор: Eлена Чапалова

 

Какво означава “малко спящо дете”? Как да разберем, че детето е такова? Как да не го объркаме с недоспиване и хроничен недостиг на сън? Ще намерите отговори на тези и други въпроси в тази статия.

Ако сте разглеждали нашате таблица с нормите за сън и бодърстване, сигурно сте обърнали внимание, че нормата е доста широка. И има деца, които спадат към долната граница на нормата или даже са под нея.

Кои са силните индикации, че детето е от малко спящите?

От ранните месеци детето винаги има нужда да будува повече, отколкото е посочено в таблицата, но това не влияе негативно върху неговото състояние и приспиване след това.

 

Често тези деца имат кратък нощен сън (8-9 часа) и съответно или лягат доста късно или… стават рано.

Другият вариант е детето да преминава по-рано към по-малко дремки. Малко спящите деца често преминават към 3 дремки преди 4-тия месец, към две – около 6-7-мия месец и нерядко са на едно дневно спане още преди годинката.

 

При малко по-продължителен дневен сън малко спящите деца често веднага правят нощно будуване или ранно ставане.


Кое отличава децата с ниска норма за сън?

Основният парадокс на децата с ниска норма за сън и нужда от дълго будуване е, че те сякаш често се изморяват от своята собствена норма. Виждали сме немалко деца, които при по-кратко сумарно будуване правя регулярни нощни будувания. Когато увеличим бодърстването, нощният сън значително се подобрява, но периодично детето трупа лека умора от толкова дълго бодърстване.

Затова за малко спящите деца е важно:

При поява на сигнали за умора да се правят повече периоди на спокойни и тихи игри.
При нужда 1-2 пъти седмично да се прави ден с по-кратко сумарно будуване (ако това не води до проблеми с нощния сън).
Да има качествено спокойно будуване вечер и хубава рутина!

 

А как да разберем дали детето наистина е малко спящо или по-скоро не си доспива?

Има 2 основни неща, които ще ви го подскажат:

Детето има силни и постоянни сигнали за недостиг на сън (капризно настроение, извънредни заспиване в кола или количка, много нощни събуждания, трудни приспивания с плач).
При опит да “наспим” детето и да го сложим по-рано вечер, детето ВИНАГИ става по-рано. Децата, които имат натрупана умора, не става по-рано. Те се събуждат в обичайния си час или даже по-късно (тоест удължават нощния сън). Затова, преди да направим извода, че детето е с ниска норма за сън, винаги трябва първо да пробваме да му осигурим повече сън!

Сподели с приятел: