Откога бебето се нуждае от възглавница?

окт. 13, 2022 | Блог

Етикети: безопасност
  Aвтор: Росица Казанджиева

 

Подготвянето на стаята и/или мястото за сън за новороденото е един невероятно вълнуващ момент за родителите. Необходимо е обаче да приемем, че нашата най-важна задача през първите месеци е да подсигурим безопасна и чиста среда за бебето.
По темата за безопасността на бебето по време на сън често говорим в “Нани, нани, бебе” и я смятаме за приоритетна пред всичко останало.
Затова този път сме ви подготвили тема, по която липсва информираност и все още се срещат разнопосочни мнения дори от изявени специалисти – нуждае ли се бебето от възглавница? Потърсихме официални здравно- научни препоръки, които споделяме с вас.

Има ли нужда бебето от възглавница физиологично?

Като млади родители, ние често имаме колебания дали бебето се чувства достатъчно комфортно без възглавница. Често получаваме и противоречащи, макар и добронамерени, съвети от близки или дори експерти в областта.

В действителност бебетата имат нужда от различна среда, в която да спят безопасно, от тази, която е удобна и приятна за нас. Това се дължи най-вече на анатомичните разлики между бебето и възрастния индивид. Например известният педиатър от щата Мериленд д-р Вилхелм, обяснява, че главата на бебетата в задната част е по-заоблена в сравнение с главата при възрастните, което води до това, че брадичката на бебето е по-прибрана навътре.
Поради тази особеност, поставянето на бебето върху твърда възглавница, би могло да пречи на въздушния му поток.  От Central Coast Spinal Center отбелязват, че физически зрелите индивиди имат физиологично естествени извивки на гръбначния стълб, докато при бебетата те липсват – главата, шията и гърбът са прави, естествено разположени на една линия.

Друга основна анатомича разлика, която може да се наблюдава, е, че размерите на обиколката на главата и обиколката на гърдите съвпадат при бебетата. С развитието им, обиколката на гърдите става все по- голяма. 

Всичко това означава, че на практика бебетата се чувстват напълно удобно и без допълнително повдигане на главата.

Ако все още не сте убедени, бихме искали да добавим, че прибързаното използване или предоставяне на напълно неподходяща възглавница, могат да навредят сериозно на детското развитие в дългосрочен план. Освен, че биха могли да доведат до сериозен дискомфорт в мускулите на врата на бебето, те също могат да причинят начален етап на гръбначни изкривявания.
 

Защо не се препоръчват възглавници при бебетата?

Наличието на меки предмети като възглавници, обиколници, одеала и плюшени играчки в кошарата на бебето може да изглежда наистина много красиво, невинно и мило. За съжаление, обаче те не са безопасни за него. Това е свързано с незрялостта на организма на бебетата и липсата на добра и свободна мобилност. Всичко извън матрачето в кошарата увеличава риска от синдрома на внезапна детска смърт, задушаване или заклещване според последните данни от 2022 година на Американската педиатрична асоциация. Поради тази причина Американското правителство официално е забранило използването и продажбите на бебешки обиколници също валидно от 2022 година.

Защо е толкова опасно?

Новородените имат много малък контрол на главата и врата си, те все още не могат осъзнато и целенасочено да движат тялото си, съответно нямат физическа възможност да отместят глава, ако възглавница или други меки предмети покрият носа и устата им. Всички меки предмети в близост до бебето, оставено без надзор, включително възглавница за сън, спане на твърде мек матрак, диван, възглавница за кърмене и други, могат да попречат на въздушния поток и да предизвикат задушаване. Този риск е статистически най-висок през първите 2-4 месеца на бебето, като след това намалява постепенно, но не изчезва напълно до годинка.

С премахването на всички меки предмети по време на сън, рискът от синдрома на внезапна детска смърт намалява с до 80%.

Препоръчва ли се използване на възглавница при бебета с рефлукс?

Според последните препоръки за безопасен сън на Американската педиатрична асоциация от 2022 година, нищо не трябва да се използва с цел повдигане на матрака на бебето (под или над него) и промяна на ъгъла, в който лежи. Използването на възглавница за рефлукс се счита за неефективно и не се препоръчва за облекчаване на симптомите на инфекция на горните дихателни пътища, независимо от тежестта на симптомите.

Също така не се смятат за подходящи и безопасни за бебето, защото често водят до смъкване на бебето в долния край на леглото и заставане в животозастрашаваща позиция (например по корем).

Да използваме ли възглавница с цел превенция на синдрома на плоската глава при бебетата?

Важно е първо да споменем, че най- безопасната поза за сън при бебета до поне 6-тия месец според Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия, е по гръб. Спането по гръб предпазва бебето от задушаване, задавяне и значително намалява риска от синдрома на внезапна детска смърт. След започването на капанията “Back to sleep” през 1994 год. от Американската педиатрична асоциация и други реномирани организации, посветени на детското здраве, синдромът на внезапна детска смърт е намалял драстично с 70%.

За съжаление обаче оттогава се наблюдава ръст в състояние наречено   плагиоцефалия или “синдром на плоската глава”.

Това е относително често срещано състояние, което засяга 1 на всеки 5 бебета, според National Health Service.  Бебето може да развие плоско място на гърба или задната част на главата, като основната причина за появата на състоянието са меките кости и естесвено лежане в една определена поза.

Често експерти препоръчват използването на специализирани възглавници с цел подобряване на състоянието. Според National Health Service приспособленията, които се препоръчват при наличие на плагиоцефалия, са, първо, неудобни и второ,- има много малко доказателства, че реално помагат.

Но какво можем да правим с цел превенция на състоянието още с прибирането от родилното отделение, без да застрашаваме здравето на бебето?

 • Отделете част от будното време на бебето, което да прекарва по коремче под вашето постоянно наблюдение. Можете да започнете още от първия месец на бебето. Първоначално започнете с няколко минутки (3-5) няколко пъти на ден и постепенно увеличавайте това време до 40-60 мин. Имайте търпение и следвайте бебето;
 • Винаги, когато имате възможност, гушкайте бебето, оставете го да поспи в слинг, вместо в кошарата, количката или в бебешко столче за кола;
 • Променяйте позицията при хранене. Ако кърмите бебето, редувайте гърдите и се старайте да прекарва приблизително еднакво време на всяка страна. Ако храните бебето си с шише, опитайте също да сменяте позицията на всяко хранене, така че тежестта на главичката на бебето да не пада на едно и също  място;
 • Ако бебето прекарва част от будното си време в кошарата, имайте предвид, че то инстинктивно ще обръща глава към прозореца или към вас, така че завъртате бебето често към едната или към другата къса страница на леглото;
 • Сменяйте позицията на бебето, когато го поставяте върху повивалник, така че то да се обръща към вас с различен наклон на главата.

Помнете, че, изпълнявайки горните препоръки, можете лесно да предпазите бебето. Ежедневното упражняване на мускулите, както и рутинни процедури като масаж и къпане, също ще спомогнат за укрепването на врата и гърба на бебето и ще осигурят отлична превенция на синдрома на плоската глава.

И не на последно място ви съветваме да не се притеснявате излишно. Дори и да се случи така, че откриете плагиоцефалия, това е обратим процес, но своевременно потърсете специализирана помощ.

От каква възраст е подходящо да се използва възглавница?

Според Американската академия по педиатрия и Центъра за контрол и превенция на заболяванията до навършване на годинка най-безопасно за бебето е да спи на плоска повърхност, покрита само с добре закрепен чаршаф (с ластик). Това означава, че в креватчето не се препоръчва да има нищо друго освен вашето бебе, облечено в подходящо за сезона чувалче за сън

Други експери отбелязват, че дори и след навършване на 1 годинка няма основателна причина за предоставянето на възглавница, защото възглавниците все още могат да бъдат потенциална опасност в кошарата. Те могат да се заклещят до една от страните на леглото и да попречат на дишането на детето. Малко по-големите деца биха могли да стъпват върху нея и така по-лесно да излизат от кошарката си, което да предизвика инцидент при падне на земята. Такива са препоръките на Американската Комисия за безопасност на потребителите. Според тях използването на възглавница е препоръчително да се случи най-рано след навършване на година и половина

Child Safety Experts и Д-р Мария Мелендресизвестен педиатър от Балтимор, Мериленд и специалист в областта на детската сънна апнея, съветват да се изчака до 2-3 годишна възраст, когато обикновено се случва преход от кошарата към детското легло.

Как да разберем, че детето е готово за възглавница?

Ако детенцето ви е над 18 месеца и забелязвате, че използва вашата възглавница, ръчичка, одеало или плюшени играчки, за да ги подлага под главата си в будно състояние, това може да означава, че вече е готово за собствена възглавница. Можете да оставите подходящ размер възглавница в легълцето и да изчакате детето само да реши дали да я използва. Доста вероятно да има нужда от време, за да свикне с нея. 

Ако все пак не сте сигурни, ви съветваме да следвате официалните препоръки и да изчакате поне до 2 годишна възраст.

От кога реално повечето деца се нуждаят от възглавница?

Отговорът на този въпрос може да бъде индивидуален, съобразявайки темпото на развитие на детето, но според специалисти децата могат да спят съвсем комфортно без допълнително повдигане на главата дори до 3- 3½ годинки.

Как да изберерем подходяща възглавница?

Твърде меката възглавница може да натовари врата, а твърде дебелите могат да повлияят на позицията на гръбнака. Но как тогава да изберем подходяща възглавница? Ето какво да имаме предвид, когато моментът е настъпил:

 • Безопасност: ако детето ви има алергия, изберете възглавница, която е хипоалергенна. Тези, които са с пух, биха могли да предизвикат реакция.;
 • Твърдост: изберете твърда възглавница, която да осигурява подкрепа на все още развиващите се врат и гръбначен стълб;
 • Форма: избере малка и плоска възглавница, без вдлъбнатина в нея;
 • Комфорт: детската възглавница трябва да е с нисък профил, за да не причинява мускулно напрежение;
 • Хигиена: добре е да позволява пране. В случай, че няма такава опция, може да вземете няколко броя калъфки, изработени от естествени материали.

Нужда от възглавница според позата на сън?

Друг добър ориентир за това, кога да предоставим възглавница на детето е позата, в която спи. Ако предпочита да спи по корем, тогава можете да я въведете много по-късно, без това да се отрази на детето. Ако предпочитанията са да спи по гръб или/и настрани, тогава може да помислите за по-ранно въвеждане.

Но каква възглавница да изберем според позицията, в която спи детето?

 • По корем:  тънка и плоска или никаква възглавница;
 • Настрани: по-висока възглавница;
 • По гръб:  среден размер възглавница, която да поддържа нивото на главата оптимално и да се избегнете прекалено издаване на главата напред;

В заключение бихме искали да ви посъветваме да се наслаждавате пълноценно на тези прекрасни първи месеци, но да поставите безопасността на първо място. Нормално е родителите да искат да осигурят максимален комфорт на бебето си, но бебетата не са умален вариант на възрастните. Понякога това, което е удобно за нас, се оказва излишно или дори опасно за бебето. 

Винаги подхождайте с повишено внимание в следните 2 ситуации:

 • Когато бебето спи, но не е под постоянното ви наблюдение;
 • То е в непосредствена близост до вас, но има вероятност вие също да заспите.

Бебето бързо пораства и съвсем скоро ще дойде моментът, в който ще можете да украсите стаята и леглото като добавите красиви играчки за сън и възглавници.

 

Сподели с приятел: