Играчка за сън – защо, кога, как

сеп. 28, 2022 | Блог

   Aвтор: Яна Маджева

 

За какво служи играчката за сън?

Осигурява психологичен комфорт на детето

Неслучайно играчката за сън е наричана преходен обект. Тя създава мост на привързаност между детето и родителя и позволява по-лесното им отделяне. Ролята й е да помогне на детето да преодолее без усещане за самота и несигурност отсъствието на родителя. Реално тя се превръща в негов заместител, когато е нужно и оказва значима емоционална подкрепа за детето.

Удобно е, че може да се вземе навсякъде – навън в количката, по време на пътуване, при баба и дядо или дори в детската градина, като облекчаващо адаптацията средство.

 
Помага на детето да се отпусне и успокои

Редица изследвания са установили, че гушкането на плюшена играчка действа антистресово и води до отделяне на хормона окситоцин, имащ отношение към усещането ни за любов, доверие, както и към доброто ни настроение. Освен това много деца имат нужда ритмично да докосват, мачкат или пипат по определен начин нещо, докато заспиват. Това им помага да се отпуснат и е част от техния „арсенал“ за самоуспокоение. Играчката за сън може чудесно да удовлетворява тези техни нужди. Особено полезно е да се въведе такава, когато се стремим към по-самостоятелно заспиване, а за да се отпусне, детето е свикнало да докосва приспиващия го – например да пипа косата на мама, дрехата, кожата й.

Осигурява предвидимост

Децата са по-спокойни, когато знаят какво предстои – чувстват се уютно, когато има рутина и предвидима ритмика в деня им. Обичайно използваните предмети също носят предвидимост. Даването на играчката за сън подсказва, че е време за лягане. Присъствието й до детето по време на неговия сън, дори да спи на различно място от обичайното, му дава спокойствие. Когато детето се буди нощем например, намирайки своята играчка, то би могло да заспи отново само‘, разбира се, ако няма специфична асоциация за заспиване или не се буди от дискомфорт. Но дори тогава играчката за сън може да е от помощ то да заспи по-лесно и спокойно, защото е част от познатата му обстановка за сън и му дава усещане за сигурност.

От каква възраст е безопасно да се използва играчка за сън?

Обичайната препоръка е детето да не се оставя да спи с играчка преди 6-тия месец, а някои педиатрични организация не препоръчват каквито и да е предмети в креватчето до 1-та година. Когато въвеждаме играчка за сън, е важно да се съобразим с двигателното развитие и възможности на детето. За да може играчката за гушкане да остава при детето по време на неговия сън и това да е безопасно, детето трябва да е способно да се обръща само, да се намества спрямо нея и да е дотолкова добре координирано в движенията си, че присъствието на играчката да не създава риск за дишането му или друг дискомфорт.

А на каква възраст децата най-лесно се привързват към играчката за сън?

Въпреки че често се препоръчва още от 6-тия месец на бебето да се въведа безопасна играчка за сън, повечето деца се привързват към нея едва след 12-тия месец, а някои – едва след 18-тия. Не се обезкуражавайте, ако детето ви няма интерес към нея в момента. С порастването децата често си променят интересите и неусетно могат да започнат да я искат или да си изберат друга.

Каква трябва да бъде играчката за сън?

 • Безопасна
  Играчката за сън трябва да е съразмерна спрямо детето, да няма остри ръбове, да няма откъсващи се или отлепящи се малки елементи, които могат да се погълнат и да няма връзки, в които детето може да се омотае. Не на последно място, особено за по-малките деца – да е безопасна за хапане и слагане в устата – да не отделя влакна и бои например. Важно е да няма връзки или стърчащи ластици.
 • Харесвана
  За да я приеме, е важно детето да харесва играчката, да му е приятна материята й, да е проявило предварително интерес към нея.
 • Тиха и спокойна
  За да не разсейва детето от заспиването, играчката трябва да не е шумна, дрънчаща. Има играчки с приспивни мелодии, които може да са подходящи, но ако детето има достъп до копчето за включване (или с порастването би имало такъв), това отново може да отклони вниманието му от съня. Светещите и мигащи играчки също не са за препоръчване, защото е вероятно стимулиращият им ефект да е по-силен от успокояващия. Добре е играчката за сън да не е в прекалено ярки цветове – това важи особено за по-чувствителни деца, които лесно се впечатляват и превъзбуждат. Ярките цветове стимулират нервната система, вместо да я успокоят.
 • Заменяема
  Добре е, когато намерите подходящата играчка за вашето дете, да осигурите неин двойник или поне временен заместител, който да ви позволява да я взимате за почистване.

А какво, ако детето няма интерес към нея?

Дори да сме избрали най-подходящата на пръв поглед играчка, винаги има вероятност детето да не я приеме веднага по начина, по който очакваме. Важно е да му дадем време и да продължим да му я предлагаме. Въведете играчката още в рутината. Ако детето е малко по-голямо, представете му я по интересен начин, например може да я включите в игрови сюжет – приспивайте я заедно, танцувайте нежно с нея на приспивна песничка, нека тя разказва приказката за заспиване или др. Ако детето е по-малко, мама може да я поноси през деня в себе си, близо до кожата или да спи 1 нощ с нея – обонянието на бебетата е силно развито и когато нещо ухае на мама, има по-голям шанс да ги спечели. Когато го приспивате, насочвайте ръчичките на детето към играчката – да я гушка, гали, мачка, докато се отпуска и унася. Както с всяко нещо, често свикването с играчка за сън е въпрос и на навик.

Какво може да използваме вместо играчка?

Играчката за сън може да се замени от друга безопасна преходна вещ. Това може да е меко одеалце или кърпичка, тениската на мама или друг предмет, към който детето има афинитет, обича да държи, успокоява го и е безопасен за сън.

Какво да направим, ако детето не може да свикне с играчка за сън?

Не всички деца имат нужда от играчка за сън и невинаги е нужно да въвеждаме такава. Ако детето спи добре и без подобна вещ, чудесно. Но ако то все пак има нужда да пипа и гушка нещо за заспиване, а не приема никаква играчка от предлаганите му, може да потърсите друго, което да го привлича. Някои деца обичат, докато заспиват да пипат стените на креватчето си, да драскат по чаршафа, да си вадят и слагат биберона, да си въртят главата ту на едната – ту на другата страна… всичко това са начини за самоуспокоение, които е добре да се поощряват и дори да насочвате детето към тях. Ако имате притеснение, че детето вместо да заспива, по този начин се заиграва, проверете дали наистина е така – оставете го да опита да се отпусне за заспиване по този начин. 

Играчката за сън може да се превърне в незаменим помощник за съня на детето, но не бива да забравяме, че тя не може да сътвори чудеса. Ако детето е свикнало да заспива с определена помощ от ваша страна, сама по себе си преходната вещ няма да го научи да заспива съвсем само‘. Но тя може да се превърне в източник на емоционална подкрепа за неговите нужди, за да се чувства то по-спокойно и сигурно в процеса на обща промяна. А ако срещате затруднение за премахването на асоциациите за заспиване, ние сме насреща.

Сподели с приятел: