Изберете страница

Кратки дневни дремки – има ли спасение?

окт. 5, 2021 | Блог

,  Аjonathan borba cgwtqyxhekg unsplash scaled

Ако бебето ви спи само кратки дневни дремки, със сигурност знаете колко силно това може да влияе върху целия режим и как рефлектира върху ежедневието ни.

Родителите ни питат изключително често за това как да се справим с кратките дремки. Добрата новина е, че има решение за тях! 

Как означава кратка дневна дрямка? Кога това може да е нормално и няма нужда да го променяме? Защо детето спи само кратки дневни дремки? Не тези и много други въпроси ще намерите отговор в тази публикация.

Какво е кратка дневна дрямка?

Кратка дневна дрямка е всяка дрямка, която продължава по-малко от четиридесет минути. Толкова трае един цикъл на сън при бебета и деца  докъм 1 г. 5 мес. – 2 г. възраст.

Някои бебетата изобщо не могат да спят дълга дрямка, но много от тях успяват, ако им помагаме да я удължим.

Важно е обаче да знаем, че това не винаги означава, че детето не е спало добре, нито че всички дремки трябва да бъдат дълги.

Кога е нормално бебето да има кратки дневни дремки?

Това са най-честите случаи, в които “е нормално” бебетата да имат кратки дневни дремки:

 • Докъм 5-ти месец: В първите месеци от живота си част от бебета спят само кратки дремки. Това се дължи на незрялата им нервна система. 
 • Когато бебето има повече от една дневна дрямка: Съвсем нормално е част от дневните спанета да са кратки. Възможно е да има 1-2 по-дълги дневни дремки и 1-2 по-кратки.
 • Когато бебето спи дълъг нощен сън: Когато нощният сън на бебето е по-скоро към горната граница на нормата за възрастта) и почти няма нощни събуждания, дневните дремки също могат да бъдат кратки. При такъв тип режим бебето се наспива през нощта и просто  няма нужда от дълъг дневен сън.

Това важи само за ситуации, когато бебето при кратки дневни дремки се чувства добре през деня! Бебето е в настроение, играе и се храни с охота (разбира се, това не изключва, че всяко бебето има своите моменти на мрънкане).

Кога не е нормално бебето да има кратки дневни дремки?

Когато дневните дремки са кратки и за бебето това не е нормално, то веднага показва, че има нужда от по-дълъг сън.

Това са най-честите случаи, в които “не е нормално” бебетата да имат кратки дневни дремки:

 • Бебето се буди кисело или с плач.
 • Бебето се събуди в добро настроение, но много бързо му “пада батерията” – буквално след 20-30 мин. става кисело и не иска нищо, освен да бъде носено на ръце.
 • Към края на деня бебето става все по-раздразнително и видимо не се чувства добре.
 • Бебето заспива по-сложно за всяка следваща дрямка и иска много повече помощ, за да заспи, особено през втората половина на деня.
 • Да има много нощни събуждания заради умората, която то трупа през деня.

При подобни ситуации трябва да потърсим причината, която води до кратки дневни дремки, за да реагираме по подходящ начин.

Защо се получават кратките дневни дремки?

Това са трите най-често срещани причини за кратките дневни дремки:

pexels sarah chai 7282776 scaled1. Бебето е преуморено или превъзбудено

Когато бебето стои будно прекалено дълго, то започва да трупа умора и това води до накъсана дрямка. Причината е, че в организма се отделят големи количества кортизол и адреналин, които лесно могат да прекъснат съня след един цикъл или даже преди това.

? Как да разберете, че това е причината при вашето бебе?

 • Интервалите на будност са към/над горната граница за възрастта.
 • Бебето заспива трудно и дълго.
 • Бебето се събужда с плач.
 • Обикновено бебето заспива отново, ако му помогнете и го доприспите.

? Какво да направите в такава ситуация?

 • Направете кратък дневник на съня за 2-3 дни. Ако интервалите на будност са дълги, опитайте да ги съкратите с 10-15 мин. Ще разберете, че сте на прав път, ако след няколко дни видите, че бебето заспива по-лесно и периодично успява да спи и по-дълга дрямка. Често като резултат дрямката може да стане по-дълга или поне да се удължава в пъти по-лесно при по-подходящ прозорец за будуване. Ще намерите подробна информация за това как да удължите кратката дневна дрямка в нашата FB страница.
 • Осигурете на бебето спокойно време и добра рутина преди сън.

2. Бебето не е будувало достатъчно:

pexels sarah chai 7282773 scaledДа, не сте прочели грешно, и това често води до кратка дневна дрямка. Ако бебето се нуждае от по-дълго бодърстване, краткият интервал може да води до кратка дневна дрямка. 

? Как да разберете, че това е причината при вашето бебе?

 • Интервалите на будност са към/под долната граница за възрастта.
 • Бебето се буди в настроение, но заради кратката дрямка бързо се уморява и започва да се дразни.
 • Каквото и да правите, дрямката почти не се удължава! 

? Какво да направите в такава ситуация?

 • Започнете да увеличавате времето, в което бебето е будно. Обикновено най-лесно се разтягат интервалът след първата дрямка и тези след по-дългите дремки (ако има такава).
 • Ако бебето сложно издържа по-дългия интервал, увеличавайте го много плавно – с по 5-10 мин. на 2-3 дни.
 • Част от дремките ще започнат да се удължават и бебето по-лесно ще издържа по-дълъг интервал след тях. Невинаги бебето удължава дрямката самоятелно, често то ще има нужда от помощ, за да поспи по-дълго.

3. Бебето има силна асоциация за заспиване.

pexels sarah chai 7282753 scaledСлед 4-тия месец много бебета спят само кратки дремки заради силни асоциации за заспиване. С други думи това как заспива бебето започва да влияе върху способността му да се прехвърля от един цикъл на сън в друг. От опит това е най-честата причина за кратки дневни дремки!

? Как да разберете, че това е причината при вашето бебе?

 • Бебето заспива с определен вид помощ – в слинг, с люшкане/носене на ръце/возене в количка/на гърда/с биберон и потупване и т. н.
 • При всяко събуждане е необходимо отново да направите същите неща, за да приспите бебето.

? Какво да направите в тази ситуация?

 • Научете бебето да заспива с по-малко помощ. Понякога е нужно да научите бебето да заспива изцяло самостоятелно и едва тогава то ще започне да спи дълги дремки.

Всичко за това как променим начина на заспиване можете да намерите в нашите програми за самостоятелно заспиване (според възрастта и асоциацията):

Не се обезкуражавайте, ако веднага не успявате да решите проблема с кратките дремки.

Три прости стъпки за действие:

 1. Проверете дали изобщо бебето има нужда от по-дълги дремки.
 2. Анализирайте режима на детето. Това може да изглежда сложно, но с малко усилия и наблюдения ще разберете дали и къде има проблем.
 3. Ако това не помага и бебето продължава да спи само кратки дремки или се налага да му помагате да спи повече, нужно е да се работи върху начина на приспиване.

Не се отчайвайте, ако не се получи веднага! За кратките дремки трябва малко време, за да успеем да ги преборим и да помогнем на бебето да спи пълноценно.

Ако пък се чувствате изтощени и не можете да се справите сами, ние сме на разположение да помогнем с индивидуална консултация.

Сподели с приятел: