Сънят при тръгване на ясла или детска градина

сеп. 5, 2021 | Блог

Нужно ли е да променяме режима преди тръгване на детска градина? Има ли общо сънят и адаптацията в градината? А какво, ако не спи дълга дрямка в яслата?

Наближава есента и след дългата лятна почивка и децата и родителите имат нужда от период на адаптация с по-стабилен режим и повече дисциплина в графика. Този преход понякога е сложен за всички и ето защо е важно да отделим малко време, за да подготвим децата (а така ще сме по-спокойни и ние, защото нещата ще се случват по-гладко).

Споделяме пет важни съвета, които ще ви помогнат да направите преминаването към режима в яслата по-лесно:

1. Избягвайте недоспиване преди тръгване на детска градина

Всички знаем, че лятото не винаги можем да спазваме режима и невинаги това е нужно. Когато наближи тръгването на детско заведение обаче, препоръчваме да спазвате по-стриктен режим, за да може детето да се наспива.
Когато детето е недоспало, всички процеси на адаптация се случват в пъти по-сложно!
Средно децата на 2-3 години  се нуждаят от 12-13 ч. сън на ден. – не по-малко от 10ч. сън през нощта и около 2 ч. през деня.
Ако в момента детето спи доста по-малко през нощта, започнете да го слагате малко по-рано вечер.

2. Следвайте режима на яслата от по-рано

Хубаво е да дадете на детето 2-3 седмици за плавна адаптация към новия режим, но, ако не остава толкова време, и една седмица е достатъчна.

Детските заведения в България имат относително стандартен режим:

  • 12 ч. – обяд.
  • 12:30 ч.  – подготовка и след това лягане за дрямката.
  • 15 ч. ставане.

? Съвет: Питайте в яслата в колко слагат децата да спят. След това основната задача е да изградите режим, при който детето ляга през деня в същия час.

Как да го направим?

Първо, проверете в колко става детето сутрин. Ако очакваме детето да спи около 13 ч., би било най-добре ставането сутрин да бъде между 7:30-8 ч.

Следователно според часа на ставане имаме два основни варианта на подготовка:

  • Ако детето става по-късно и дрямката е след 13:30ч.

В тази ситуация постепенно започнете да измествате целия режим.
Ще трябва да събудите детето 15 мин. по-рано всеки ден и съответно да го слагате по-рано и за дрямката (ако имате повече време за подготовка, можете да променяте часа на ставане веднъж на 2-3 дни).
Хубаво е детето да има възможност поне 3-4 дни да има същия режим от яслата вкъщи. Така ще се адаптира много по-бързо.

На практика това изглежда така:

Детето става към 8:30 ч. и ляга към 14 ч. да спи. Започнете да го събуждате с 15 мин. по-рано всеки ден, докато не започне да става в 7:30-7:45 ч., а дрямката не се измести за нужния час.

? Съвет: Не е добре рязко да измествате целия режим! Това допълнително натоварва детето и рискуваме да усложним адаптацията.

  • Ако детето става по-рано от 7 ч.

Ако детето става преди 7 ч ., не винаги ще можем да променим часа на заспиване, особено в толкова кратък срок.
Ето защо е толкова важно да подготвим режима предварително. В противен случай при тръгване на детска градина детето ще започне да трупа умора.

Ако в момента детето ляга да спи към 12 ч. на обяд, ще трябва постепенно да изместите дрямката с половин час. Отново – започнете постепенно да слагате детето с по 5-10 мин. по-късно, докато не стигнете до часа на лягане в яслата.
При този режим първият интервал на будност е доста по-дълъг – около 6ч. или даже повече. Затова е много важно да изместите и лягането вечер, за да не крадем от съня на детето. С други думи детето ще има по-дълъг първи интервал на будност (6ч. или малко повече) и по-кратък втори (5 ч.).

Започнете да слагате детето с по 5-10 мин. по-рано, докато не изместите лягането вечер с 30 мин. или малко повече. Ако детето става в 6 ч., най-късно в 20 ч. трябва да е заспало!

3. Доближете условията на заспиване вкъщи до тези в яслата

Повечето деца без проблем се адаптират към новите условия в яслата. Когато виждат, че всички останали лягат в отделно креватче, децата приемат нещата по-лесно. Затова не винаги е необходимо да променяте начина на заспиване вкъщи, за да се получи плавна адаптация. Нито изцяло самостоятелното заспиване вкъщи ни гарантира, че детето спокойно ще приеме всичко ново, което му се случва.

Но все пак е хубаво да се опитате да научите детето да заспива в своето легло, преди да тръгне на детско заведение.
Питайте в яслата и дали те позволяват да се носи и детска играчка/биберон от вкъщи. Нещо познато, с което детето е свикнало да заспива вкъщи, със сигурност ще направи свикването с яслата по-лесно.

4. Спазвайте режима и през уикенда

Горещо препоръчваме да не позволявате на децата да спят до късно в събота и неделя и целият режим да се измества. Да, не е лесно! Но биологичният часовник лесно се разбалансира включително и при децата и различен режим през почивните дни значително увеличава шанса детето после да се противи да става в нужния час и да ляга на време в градината.

Изключение тук е ситуацията, при която през първите две седмици в яслата детето почти не спи през деня и трупа много умора. В този случай понякога е полезно да позволим на детето да си отспи малко през уикенда.

 5. Бъдете гъвкави при възникнали затруднения

Проблемът, който наблюдаваме най-често при тръгване на детска градина, е, че детето не спи дълга дневна дрямка там или изобщо отказва да заспи през първите дни (първата седмица).

Какво да направим в такава ситуация?

  • Ако детето изцяло пропуска дрямката в градината, опитайте да го сложите да поспи кратка дрямка (не повече от 1ч.), когато го прибирате. Това може да е кратък сън в количка/кола или кратка дрямка вкъщи. Ако вземате детето към 15-16ч. не препоръчваме детето да спи вече дълъг сън. По този начин детето няма да заспи на време вечер и отново целият режим ще се наруши.
  • Ако детето е спало в яслата, но дрямката е била кратка, сложете го по-рано вечер (с 30-60 мин.).

Въпреки вълненията в началото всички деца свикват с новия режим. Някои много бързо, други по-бавно. А ако имате затруднения, винаги можете да разчитате на нас!

Сподели с приятел: