Преход към зимно часово време

окт. 22, 2021 | Блог

Ето че отново стана време да сменим часа към зимно часово време. Стрелките на часовника отиват един час назад, на 31 октомври. 

Промяната към зимно часово време може да причини някои проблеми със съня за много семейства и в много случаи ранно ставане. Това всъщност не е толкова странно, защото се връщаме един час назад. За да направим промяната към зимно часово време възможно най-лесна за вас и вашите деца, в този блог пост събрахме някои съвети.

Децата не знаят колко е часът, но пък вътрешният им часовник често е доста силен и невинаги пренастройването се случва лесно. Как да разберем дали е нужно да подготвим детето предварително и да избегнем ставанията в 5 ч. сутринта?

Нужно ли е да усложняваме всичко или можем просто да пробваме в движение да се нагодим към зимно часово време?

Да действаме или да оставим нещата да се нагласят сами?

Когато времето се сменя, винаги имаме няколко възможни опции пред нас:

 1. Да не правим нищо и да чакаме да стане от само себе си.
 2. Да подготвяме децата предварително, за се може по-лесно да се адаптират към новия режим.
 3. Да помагаме с режима след преминаване към зимно часово време

И така, нека разгледаме вариантите за действие:

1. Кога можем да си позволим да не правим нищо предварително?

 • Ако детето ви в момента ляга късно и става късно, преходът към зимно часово време по естествен начин ще ви помогне да регулирате нещата и детето да ляга и да става малко по-рано.
 • Ако детето ви по принцип се адаптира лесно към различни неща и без проблем се справя с промени в режима, когато нямате възможност да спазвате стриктен график, можете да си позволите да не правите нищо. 

? Важно! Тази стратегия е подходяща само за деца, които не се преуморяват лесно. 

Ако от опит знаете, че даже при нарушен режим детето отново ще спи добре, можете все пак да му помогнете по следния начин:

Когато се смени времето,  сложете детето за дрямката и вечер в обичайния за него час (по новото време) и  просто оставете детето да стане в толкова в колкото става. Например стандартно детето става в 7:30 и ляга в 12:30 за дрямката и в 20:30 вечер. В деня, в който се сменя времето, сложете го отново в 12:30 и 20:30 (по новото време).

2. Кога е нужно да направим предварителна подготовка за прехода към зимно часово време?

 • Ако детето ви е по-чувствително и сънят лесно му се нарушава от преумора и по-дълги будувания. За малките бебета будуването с един час отгоре може значително да наруши приспиването и да накара детето да се буди по-често и да стане още по-рано на следващия ден.
 • Ако детето посещава детско заведение, също препоръчваме да се направи подготовка към зимно часово време.

? Как да помогнем на детето?

7-10 дни преди прехода към зимно време започнете да измествате всички дремки и вечерното приспиване на детето с 15 мин. по-късно на 2-3 дни. Ако детето няма проблеми в режима, това постепенно ще доведе до по-късно ставане и към деня, в който се сменя времето, ще се върнете към обичайните за вас часове за лягане и ставане.

? Важно! Ако подобна намеса води до по-ранни ставания, спрете или даже върнете стария режим. В такава ситуация промяната към зимно часово време трябва да е още по-плавна – с по 5-10 мин. на 2-3 дни!

3. Кога да помагаме на детето да се справи с прехода след смяната към зимно часово време?

 • Ако детето не посещава детско заведение и нямате нужда от ставане в определен час, промените по режима могат да се случат и след смяната на часовника.
 • Ако сте закъснели и нямате 7-10 дни за подготовка.

? Как да помогнем на детето?

 • В деня, в който се смени времето, сложете детето с 15 мин. по-късно от старото му време за дрямката. 
 • След няколко дни изместете режима с още 15 мин. 

Постепенно по този начин за една седмица ще успеете да изместите целия график и да се върнете към стандартния ви режим.

? Важно! Колкото по-малко е детето, толкова по-плавно трябва да се промени режимът, защото малките бебета лесно трупат умора.

А какво да правим, ако детето вече става много рано?

Ето това е въпрос, за който няма бързо решение!

Ако детето ви става преди 6 ч. и този навик вече е затвърден, няма стратегия, която бързо може да помогне да нагласите режима спрямо новото време. 

Разбира се, заслужава си да пробвате плавното изместване на режима, описано горе, но при ранобудните деца това често не сработва и води до още по-ранно ставане. В такава ситуация трябва да се работи индивидуално и да се търси причина на ранните ставания и едва след това режимът може да бъде изместен.

Няколко идеи за това от какво можете да имате нужда през зимните месеци?

1. Зимен спален чувал

Време е да се подготвите, ако все още не сте го направили…

2. Зимно яке с място за бебето за бебеносещите

Не се отказвайте от бебеносенето в зимните студени дни. Решение има, ако все още не сте го намерили…яке с приставка за бебе в слинг/раница.

3. Матрак за игра на пода вкъщи

Ако досега сте оставяли детето да играе спокойно на пода, дори и да имате килим, в студените месеци …може да има нужда от нещо по-дебело като дюшек или топ-матрак за игри.

4. Зимни песни за забавление

А вашето дете виждало ли е вече сняг? Много деца все още не са го виждали , но знаят какво е сняг от книжките и песничките. Подгответе вашето, като слушате или пеете заедно зимни детски песни….забавно за цялото семейство.

5. И естествено – подготовка за Коледа!?

Автори: Елена Чапалова, Ваня Петрова

Сподели с приятел: