Изберете страница

Можем ли да уеднаквим режимите на бебето и по-голямото дете?

сеп. 4, 2022 | Блог

Етикети: режим

Срещате ли трудности с приспиването на бебето и по-голямото дете? Когато децата са породени, често пъти е удобно да комбинираме поне една дрямка за деня.

Вижте няколко идеи за създаване на режим на породените деца:

1. Новородено и по-голямо дете (1 – 3год.)

Обикновено новородените заспиват за вечерен сън по-късно от тодлърите – между 20:30 ч. и 23ч. В този случай таткото може да се занимае с новороденото, докато мама отделя специално време на по-голямото дете по време на рутината и след това да приспи новороденото.

Можем ли да съчетаем едната от дневните дремки на децата?

В първите месеци бебето често има непредвидим режим и дремките могат да бъдат с различна продължителност. Затова в някои дни дрямката на голямото дете може да съвпадне с някоя от дремките на бебето, но в други дни може да има разминаване. Този период може да е най-лекият (с изключение на случаите, когато новороденото страда от колики или се оказва свръхчувствително дете) и можете да ги приспите заедно по време на обедната дрямка на голямото дете. От помощ може да бъде сънят на новороденото да е слинг, ако голямото дете все още не заспива самостоятелно.

Новородените спят много и в първите три месеца невинаги реагират на външни дразнители. 

2. Бебе на три дремки (4-6 мес.) и по-голямо дете (1,5 – 3 год.)

baby with todlerВ този период бебето преминава през регресиите на съня, затова е важно да отделите повече време за мостчето и ритуала преди лягане на бебето. Ако голямото дете все още не заспива самостоятелно, може да е по-лесно да започнете да учите бебето да заспива с по-малко помощ, за да улесните ежедневието с две деца (ако нямате помощ през деня).

Можем ли да съчетаем едната от дремките на децата през деня?

?I-ви вариант (ако децата могат да заспиват самостоятелно): Да съчетаете втората дрямка на малкото дете с обедната на голямото дете;
?II-ри вариант (ако децата или едното дете не могат да заспиват самостоятелно, а сте сама с децата през деня): Целенасочено разминаване на дремките, за да има възможност мама да приспи и двете деца едно след друго. В този вариант заинтересувайте и включете по-голямото дете в провеждането на мостчето/ритуала за брата (сестрата) и когато бебето заспи – преминете към приспиването на по-голямото дете.

3. Бебе на две дремки (7 – 14 мес.) и по-голямо дете (1.5 – 3 год.)baby sister

От 6-ия месец на бебето се опитайте да фиксирате предвидимото време на дневните дремки;

Тази възрастова комбинация много рядко позволява сън и на двете деца по едно и също време. Единственият вариант е първата дрямка на бебето да бъде много кратка, с което ще се скъси и измести интервалът след нея и тогава втората дрямка на бебето и обедната на по-голямото дете могат да се съчетаят. За целта обичайно е нужно първата дрямка на бебето да бъде не по-дълга от 15-20 мин. – тоест да го събудите и да направите кратък интервал на будност след това.

Примерен режим:

Ставане: 7:00 ч.

Първа дрямка: 10:00-10:20 ч.

Втора дрямка: 13:00-14:30/15ч.

Вечерно заспиване: 19:30 ч.

По този начин дрямката на децата може да съвпадне. Този режим не е подходящ за всички деца! Можете да го използвате, ако бебето сравнително лесно се събужда след 15-20 мин. и е способно да заспи към 13 ч. и да спи не по-малко от 1 ч. 30 мин.

4. Дете на една дрямка (около 15 мес.) и по-голямо дете (2.5 – 3.5 год.)

На тази възраст и двете деца са на едно дневно спане и когато по-голямото дете е вкъщи, може да е полезно да организирате едни и същи рутина и режим на двете деца. Опитайте се да съчетаете ритуалите на лягане. Успокояването на две деца едновременно често е сложна задача, затова е важно да се подберат книги и спокойни игри, които могат да бъдат интересни и на двете деца. Можете да назначите по-голямото дете за „отговорник“ за ритуала преди сън.

Ако едното дете има по-дълга дрямка от другото, добра идея е да се стараете да уеднаквите режима и да не давате на детето, което спи повече, да спи много по-дълго.

Често пъти по-голямото дете, което все още спи в детската градина, ще ляга по-късно от по-малкото. В такава ситуация може да е по-лесно да “разделите” децата между родителите.
Ако едното дете чака, докато сложите да спи другото, подгответе някаква кутия с тихи играчки/книжки специално за него, която предлагате само по това време.

Пожелаваме ви да периодът на напасване на два различни режима да мине максимално гладко!

Сподели с приятел: