Изберете страница

Кога трябва да се премахне биберонът, за да опазим зъбите и захапката?

юли 22, 2022 | Блог

Изключително често чуваме притеснения около използването на биберона след една година на детето. Често това води до бързо премахване на биберона без никаква подготовка. Това нерядко създава стрес за детето и води до проблеми със заспиването и отказ от дневната дрямка.

Потърсихме специалист-ортодонт, за да обсъдим как по-продължителното използване на биберони влияе върху зъбното здраве, захапката и развитието на челюстите.

На гости ни е д-р Ваньо Спасов,

Д-р Спасов, родителите често се притесняват и получават подобна препоръка от зъболекар, че след 1г.-1г.6 месеца използването на биберон поставя в риск здравето на зъбите и правилното развитие на захапката и челюстите. Наистина ли това е така?

Използването на биберон-залъгалка, даже при продължително спане с постоянно поставен биберон в устата, не представлява риск за развитието на захапката, челюстите и здравето на зъбите до четиригодишна възраст. Това, разбира се, не означава, че трябва да оставим детето да използва биберона до четири години. Важно е да се работи в посока премахване от по-рано. Хубаво е да се направи качествена подготовка, за да може този процес да мине максимално гладко и спокойно.

Американската педиатрична асоциация също посочва тази възраст като граница за възможно отключване на проблеми. Колкото по-късно се спре биберонът/вредният навик, толкова по-голям е рискът от преминаване на тези проблеми от зъбно ниво на челюстно ниво. Това прави тяхното коригиране по-трудно, понякога дори невъзможно.

Има ли значение кой вид биберон използваме?

Съвременните биберони, дори и по-евтините марки, са изцяло съобразени с развитието на детето, затова няма съществена разлика в това какъв точно биберон да изберем.

Има ли все пак ситуации, в които около двегодишна възраст според индивидуалните специфики на случая се налага спешно да премахнем биберона?

Не. Наистина на тази възраст използването на биберон на крие рискове.

Важно е обаче децата от много ранна възраст да посещават зъболекар и ортодонт профилактично. Хубаво е още след раждането да се направи профилактичен преглед, а след това всяка година да се прави консултация с цел превенция. По този начин децата, от една страна, свикват със самото преживяване и не се страхуват, ако евентуално се наложи лечение в даден момент. От друга страна, това позволява да се наблюдава развитието на зъбите, челюстите и захапката и ако наблюдаваме отклонения, да изберем най-подходящ момент и начин на корекция. Важно е профилактичните прегледи при зъболекар и ортодонт да станат част от медицинските наблюдения в детска възраст.

А какви проблеми най-често възникват, ако детето продължава да използва биберона след четиригодишна възраст?

Най-често наблюдаваме развитие на кръстосана и отворена захапка, които вече налагат корекция и лечение при ортодонт.

Много деца също имат навика да си смучат палеца за заспиване и през нощта. Има ли разлики тук спрямо бибероните и дали смученето на палеца е по-опасно според Вас?

Няма съществена разлика спрямо биберона в това, как този навик влияе върху здравето на зъбите и захапката. Отново възрастовата граница е около четири години, като е важно да се следи и състоянието на ставите и фалангите на палеца. Често се случва палецът да се превърне в заместител на биберона.

След четиригодишна възраст обаче, също както и при биберона, смученето на палеца може да има по-сериозни последици. По-продължителното смучене на палеца задържа развитието на долната челюст в една по-задна позиция и създава предпоставка за увеличаване на разстоянието между горните и долни предни зъби.

Благодарим Ви, д-р Спасов, за отделеното време и ценната информация!

В този блог можете да намерите повече информация за това как да подготвите детето към премахването на биберона.

Повече за д-р Ваньо Спасов:

Образование:

2006г – Национална природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – София

2012г – Магистър лекар по дентална медицина – Факултет по дентална медицина – София

2020г – Специалност Ортодонтия – Вестфален-Липе, Германия

 

 

 

Професионален профил:

 • Снемаеми ортодонтски апаратури – пластинки, функционални апарати
 • Неснемаеми ортодонтски апаратури – вестибуларни и лингвални брекети, RME
 • Алайнъри – Invisalign, Orthocaps и други
 • Рeтaйнъри – снемаеми и неснемаеми

Професионални постижения:

 • Функционална, челюстна ортопедия при деца и подрастващи
 • Ортодонтия при възрастни
 • Сложни, интердисциплинарни случаи
 • Форсирано разширение на горна челюст

Професионален опит:

 • 2013 – 2014г – Общопрактикуващ стоматолог, Дрезден, Германия
 • 2014 – 2019г – Асистент-ортодонт в частна ортодонтска практика – Фийрзен, Германия
 • 2019 – 2020г – Асистент-ортодонт в Oтделението по ортодонтия на Университета Витен/Хердеке, Германия
 • От 2021г – Дентална клиника „Medical Dent“

 

Сподели с приятел: