Изберете страница

Смучене на палец

ное. 21, 2022 | Блог

author rositsa   Aвтор: Росица Казанджиева

 

Смученето на палец е един от навиците, които много притесняват родителите. Вреден ли е? Кога е належащо да отучим детето от смучене на палец? Какви подходи можем да използваме? В този блог ще отговорим подробно на тези и много други въпроси.

Вреди ли на бебето смученото на палец?

Отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от възрастта на бебето.

В детското развитие съществува естествен етап, по време на който бебето намира ръчичката си и започва да си смуче палеца. Този етап се нарича “ръка-уста” и се случва обикновено на 3-4-месечна възраст. Това е нормална част от порастването на бебето. Голям процент деца по естествен начин спират да го правят и го заменят с друго успокояващо действие – например да пипат матрачето, да си играят с ципчето на чувалчето за сън или дрешката. Ако към 5-6-ти месец, бебето все още го използва, може да започнете опити да пренасочвате тази ръчичка да се занимава с нещо друго – да пипа играчка например. 

2552741444 8996e3bfa8 kИма деца, които наистина много дълго време продължават да си смучат палеца и това вече крие риск за развитието на захапката, за здравето на зъбите и за състоянието на самия палец. В преобладаващата част от тези случаи всъщност се оказва, че има някаква друга психологическа причина, която се крие зад този навик – например има ситуации в семейството, които силно притесняват бебето/детето, майката е тревожна или има промени, които силно го смущават и то се нуждае от повече подкрепа, за да се почувства по-спокойно.

Има ли нужда да променим този навик? На каква възраст?

Според ортодонтите до четиригодишна възраст смученето на палец не представлява заплаха за развитието на челюстите, захапката и здравето на зъбите на детето. Американската педиатрична асоциация също отбелязва тази възраст като пределна, преди да се появи висок риск от поява на проблеми. Разбира се, това не означава, че трябва да позволим на детето да си смуче палеца до тази възраст. Колкото по-рано се премахне този навик, толкова по-нисък риск ще носи той. Начинът, по който детето го прави, също има голямо значение – ако прилага силен натиск и усилия при смученето, това би могло да доведо до по-сериозни и ранни последствия.

Помага ли смученето на палец, когато учим детето да заспива по-самостоятелно?

thumb sucking grafic

В кой момент и как да премахнем този навик?

Първо е добре да сме подготвени, че това е процес и няма да се случи бързо и без усилия. Необходимо е да изберем подходящ момент, в който няма други значими промени в семейството и в обичайната среда на детето. Ако има такива, първо да обърнем внимание на тях и на това как да помогнем на детето да се почувства по-уверено и спокойно психологически, чак след това да преминаваме към промяната. 

Също винаги съветваме родителите да се направи качествена подготовка спрямо възрастта и темперамента, за да знае детето, че се очаква промяна.

Как можем да подготвим детето?

Със сигурност бихме ви посъветвали да положите усилия в посока предварителна подготовка, независимо от метода, който ще изберете, да се заредите с много търпение и емпатия към преживяванията на детето в този момент, да бъдете креативни.

 • Започваме подготовката с проверка на режима, дали детето не се преуморява от дълго будуване и дали има нещо друго по режима, което може да се оптимизира; 
 • Не се опитвайте да го критикувате заради този навик, по-скоро винаги отбелязвайте успеха и го хвалете, че се е справило и е заспало без пръстчето например;
 • За по-големите деца – когато забележите, че то през деня си смуче палеца, може да го попитате дали се е усетило, че в момента го прави. Насочвайте вниманието към това да развива своя самоконтрол и усет. Ако има нужда от утеха, дайте му я;
 • Ако детето го прави и през деня, извън моментите за сън, забележете кога точно има нужда от смучене на палеца. Опитайте да го разсеете с нещо друго;
 • Отделете поне 2 седмици преди да започнете с премахването на палчето, за да засилите рутината, да добавите много отпускащи и приятни действия с повече тактилен контакт преди сън. През това време може да правите скромни опити за пренасочване към играчка, книжка, към друг приятен навик, който детето вече има. Това може да се случва не в моментите на заспиване, а в рутината, ако детето и там използва палчето. Не го правете с цел премахване, а по-скоро пробвайте какво работи повече при вашето дете. Не е добре тук да има настояване дълго време и накрая детето да надделява, наблюдавайте много внимателно и не продължавайте, ако виждате много силна реакция. Опитайте с таймер, по време на който ръчичката прави нещо друго. Всичко изброено ще ви ориентира как бихте могли да продължите; 
 • thumb sucking 1Последните 3-5 дни посветете на психологическа подготовка – можете да говорите какво предстои, защо това е важно, ако има наранявания или мозоли по пръстчето, може да ги показвате и да обяснявате защо са там, може да направите консултация с ортодонт, зъболекар, който също да обясни на детето за последствията. Не целим да стресираме детето, а да го информираме по неутрален начин. Създайте заедно календар за няколко дни, на който отброявате кога ще настъпи промяна;
 • Изберете стабилен период, без значими събития, без боледувания;
 • Помислете предварително дали вие усещате страх от тази стъпка и опитайте да отработите своите чувства предварително. Ако вие самите излъчвате неувереност и съмнение или страх от реакцията на детето, това ще се предаде и на него и ще го накара да се почувства несигурно дали мама е убедена, че това е правилното. Опитайте да мислите по-позитивно за ситуацията- вие помагате на детето да излезе от бебешка фаза и да израстне.

Как да постигнем заспиване без смучене на палец?

Ако детето все още не заспива самостоятелно:

Ако детето все още заспива с помощ от ваша страна, това би улеснило отучването, но доста вероятно ще се наложи временно да увеличите съдействието при заспиване, докато детето открие нов начин за успокоение. Например, ако заспива с люшкане, бихме могли към края, когато детето се унася, да изваждаме пръстчето и да опитваме да залюлявате бебето с малко по-силен интензитет. Също бихте могли да опитвате да пренасочвате вниманието на детето към играчката за сън или любимо одеалце. При всички случаи в началото няма да бъде комфортно за детето и то ще има нужда от време за адаптация. Бъдете последователни и при всеки опит на детето да си сложи палеца в устата, пренасочвайте ръчичката или просто я удържайте.

14356931629 e7a52079a3 oАко детето заспива самостоятелно:

Ако детето ви заспива напълно самостоятелно, но използвайки палчето, това може да означава предстоящ регрес в умението да заспива самостоятелно, докато детето не свикне, че може да заспива и без да разчита на палчето си. Тогава обичайно се налага мама да остава с детето докато заспива и да вади палчето от устата. Това може да е наистина много неприятно като усещане за детето и неминуемо ще предизвиква реакция, но се стремим да му покажем съчувствие и да проявим разбиране. Опитваме да помогнем с други действия, например галене, успокоение с глас, пренасочване към любимата играчка или одеалце. Преди момента, в който детето започне да заспива спокойно без палчето, не ви съветваме да работите за връщане на навика за самостоятелно заспиване.

Какво още би помогнало:

Съществуват и по-резки методи като мазане на пръстчето с нещо лютиво или неприятно на вкус, слагане на лепенка на пръстчето или ръкавица. В “Нани, нани, бебе” се стараем да ги избегнем, когато е възможно, защото нерядко това би оставило неприятно усещане и несигурност у детето. Практиката ни показва обаче, че изключително често подобен подход дава добър резултат, дори се оказва единственото работещо решение. Смученето на палчето е една от най-сложните асоциации за заспиване и трудно се овладява, защото пръстчетата винаги са налични за детето и това движение към устата е силно автоматизирано. Детето трудно може да го контролира само.

Какво може да се очаква, когато стартирате процеса?

 • Може да се очаква бурна реакция и протест от детето, особено ако не сме го подготвили предварително. За съжаление и при старателна подготовка няма гаранция, че всичко ще мине гладко, но така можем да помогнем на детето да се почувства по-сигурно и подкрепено. Детето ще знае и ще очаква промяна, ще се засили чувството за близост и доверие;
 • Ако е малко по-голямо, има шанс да откаже дрямка, задари дискомфорта при заспиване.
  Какво може да се направи: ако има място, на което детето заспива без палчето, например кола или количка, бихте могли да оставите 1 или 2 от дремиките там временно, за да успява да поспи все пак. Ако няма такъв вариант, задължително опитвайте да слагате детето за нощен сън по-рано;
 • Това може да бъде изморителен период и за вас, тъй като ще се налага да наблюдавате детето и при нощните пробуждания.

  Какво може да се направи: дайте си време и опитайте да лягате да поспите на обяд или да лягате доста по-рано вечер. Отделете си време за почивка, защото първите дни могат да бъдат изключително изтощаващи; понякога помага вечер да сме до детето, за да не му даваме възможност да заспи с палчето в устата, а през нощта да намазваме палчето с горчив лак за няколко дни, докато не свикне да спи без него.

 • Често въпреки подготовката се оказва, че всичките ни опити за пренасочване не дават резултат. Тогава се налага да преминем към по-директен подход- използване на горчив лак, ръкавичка, лепенки. Почти сигурно тук ще се срещнем с голямо недоволство и протест, но е важно да продължим напред, с подкрепа и успокояване, и след няколко дни детето ще разбере, че може да заспива и без този навик. 

Децата могат по-лесно да преминат през трудностите, когато им показваме грижа и съпричастност към чувствата. Стига да няма друг страничен фактор, който притеснява силно детето, действайте последователно и решително.

Сподели с приятел: