Подготовка към премахване на биберона

юни 27, 2022 | Блог

Биберонът може да се е превърнал във ваш добър помощник и верен приятел на детето, но рано или късно идва моментът за раздяла с него. В тази статия ще намерите полезни насоки за това как да се подготвите към този момент.

За какво е добре да помислим първо?

Доколко биберонът е значим за ежедневието на детето?

Децата се привързват в различна степен към своята биба и затова реакцията им при премахването й също може да е различна. Някои деца имат нужда от своята залъгалка почти постоянно, докато други могат с часове да изкарат и без нея. Има дечица, които се успокояват лесно и по други начини, но и такива, за които биберонът е вълшебното копче, което най-добре решава всякакъв вид неспокойствие. Някои понякога спят с биберон, друг път – не, a за други сънят без биберон е тотално непозната територия.

Но винаги си струва да подготвим детето да приеме по-лесно липсата на залъгалка, особено ако нещо от изброеното важи за неговия сън:

– не заспива без биберон

– буди се, ако изпусне залъгалката

– за да заспи пак при нощно будене или при дрямка, е достатъчно да му се върне биберонът

– заспива напълно самостоятелно, но с биберон

– биберонът го успокоява чудодейно, както нищо друго

Рязка или плавна да е раздялата с биберона?

В зависимост от това колко чувствително е детето и доколко сънят му зависи от биберона промяната може да е плавно или по-рязка.

Плавната промяна:

Ще помогнете на детето постепенно да започне да открива и други начини да се успокоява.- първо може да ограничите ползването на биберона да остане само у дома – навън има възможност за повече разсейване и по-лесно преодоляване на липсата му. Но ако има сън навън, биберонът е добре да е наблизо – после биберонът може да остане само във времето за заспиване и сън. Ако в останалото време детето е много неспокойно, може да му предлагате вода или играчка-гризалка за чесане на зъбки.- накрая може да оставите биберона само в подготовката за заспиване и впоследствие да го заместите с повече успокояване по друг начин или директно да го премахнете и от заспиването, но е важно да сте подготвили предварително детето за това.

Рязката раздяла може да е подходяща, ако:

  • детето не е силно привързано към биберона и премахването му не се отразява значимо на деня и настроението му.
  • плавната промяна води до силно безпокойство – детето реагира обострено на липсата на биберона в определени моменти от деня и присъствието му в други подсилва тази реакция. Тогава е важно да преценим това ли е правилният момент и ако да, да се действа последователно и уверено.

Koга да премахнем биберона? Дали моментът е подходящ?

Нека това се случва в спокоен за детето и вас период – без други големи промени и страничен стрес. Не е удачно да го лишавате от биберона в активен момент на никнене на зъбки, по време на растежен скок или други външни значими промени – като смяна на обстановката и пътуване, тръгването на мама на работа или започване на ясла.

Няма категорично мнение коя възраст е най-подходяща, но има предпоставки, които могат да направят раздялата със залъгалката по-лека.

  • между 3-тия и 5-тия месец. Тогава силното неспокойствие, което често се среща в първите месеци, често вече е отшумяло, но бебето все още не е толкова осъзнато да се бори активно за биберона.
  • след 1,5г. Когато детето е все по-разбиращо, може да говорите с него за случващото се и да го подкрепите по още повече начини.

Ако все пак раздялата се случва изключително трудно, може да се обмисли дали да не се отложи за известно време. Дотогава, ако възрастта му позволява, може да учите детето да си намира и слага само‘ биберона във времето за сън и да му осигурявате повече залъгалки под ръка.

Как да подготвим детето към премахването на биберона?

– изследвайте предварително какво друго успокоява детето, за да имате запас от идеи с какво да му помогнете да се успокои и отпусне без биберон. Това може да е повече гушкане, люшкане, носене, говорене, пеене, играчка за сън или нещо друго. Всяко дете има афенитет към нещо, което работи добре за отпускането му.

– особено ако детето не успява да заспива без биберон, създайте му подходящи условия да се отпусне и успокои добре още преди момента на приспиване. Отделете достатъчно време за тихи занимания преди сън. Въведете добре успокояваща рутина. Включете тези неща, които сте открили, че му действат отпускащо.

– първите пъти без биберон слагайте детето за сън, когато вече е много отпуснато, дори унесено.

– имайте едно наум как да успокоите детето при нощно будене.

Стратегия при по-големите деца

При по-големите деца често вече се е формирала и по-силна емоционална привързаност към залъгалката, затова е важно да са добре подготвени какво предстои и как да се справят, ако им е по-трудно.

– разговаряйте с детето за предстоящата промяна – използвайте примери, книжки по темата

– подгответе специален ритуал за раздяла. В някои страни ползват дърво на бибероните, където всяко дете може да окачи своята биба, когато стане достатъчно голямо, за да се раздели с нея. Може да пратите биберона с писмо до Дядо Коледа или някой приказен герой. Може да създадете история за Феята на бибите, която дори оставя подаръци за порастналите деца.

– създайте календар с отброяване на няколко дни до денят на раздяла, в който да организирате малко празненство за порастналото вече дете.

– ако сте решили да махате биберона и сте го съобщили, не дръжте детето дълго време в напрежение, а действайте. В противен случай е вероятно то да се фиксира още повече към залъгалката.

– давайте идеи на детето какво може да направи вместо да вземе биберона, за да се почувства по-добре – да се гушне във вас, да говори, да пие малко вода, да се разсее като обиколи 3 пъти масата или нещо друго, според ситуацията.

Как да подготвим себе си?

Ключовата формула е търпение + разбиране. Детето може да се нуждае от някакво време, за да свикне и приеме липсата на биберона. Ако се налага да оказвате повече помощ за заспиване първите дни, в момента, в който детето е вече по-спокойно, започнете да връщате нещата към обичайния ритъм. А ако имате нужда от повече съдействие, ние сме насреща.

Сподели с приятел: