Изберете страница

Преминаване към лятно часово време – как да подготвим децата?

мар. 15, 2022 | Блог

Етикети: режим

Отново наближава преминаването към лятно часово време.

Има ли нужда да подготвим децата? Колко по-рано е хубаво да се направи тази подготовка? А можем ли да не правим нищо?

Преходът в тази посока на часовника се случва доста по-лесно, отколкото в обратната. Много от децата нямат нужда от специална подготовка и успяват да се нагласят към новото време в рамките на няколко дни. За други деца всяка промяна по режима води до малко или повече смущения в съня и за тях е хубаво преходът да бъде плавен.

Какви стратегии можем да използваме за преминаване към лятно часово време?

Не променяме нищо

Ако детето ви става рано и искате да става малко по-късно, няма нужда да правите нищо предварително. С промяната на времето ще успеете да изместите часа, в който се събужда бебето. Това не важи обаче за ситуациите, в които заради проблем в режима бебето става все по-рано всеки ден. Смяната на часовника няма да оправи положението, трябва да се работи с режима.

Постепенно изместване на режима

Тази стратегия е подходяща, ако детето посещава ясла или детска градина или имате други фиксирани ангажименти през седмицата.

  • Ако детето ви става горе-долу по едно и също време и този час е удобен за всички, за да го запазите, започнете постепенно да будите детето с 10-15 мин. по-рано. Заедно с това изместете целия режим (всички дремки и вечерното заспиване с 10-15 мин). Обикновено е достатъчна една седмица, за да се измести режимът изцяло. Ако бебето ви е чувствително, можете да го направите още по-бавно – с по 5 минути всеки ден за 10 дни.
  • Ако детето ви посещава ясла или детска градина, също препоръчваме да има подготовка в рамките на 4-7 дни. По този начин в понеделник след смяната на времето детето няма да “изгуби” един час сън.
  • Ако детето ви става по различно време всеки ден, но все пак не искате часът на ставане (и на лягане съответно) да се измества много късно, също бихме препоръчали да започнете да будите детето малко по-рано всеки ден и да нагласявате режима спрямо часа, в който е станало детето.

Променяме режима след смяната на времето

В този вариант предварително не подготвяме детето, но изместваме ставането в рамките на 4-7 дни след смяната на времето, като отново будим детето 10-15 мин. всеки ден. Този вариант е подходящ, ако сте закъснели и нямате време по-рано да коригирате режима.

Този вариант не е подходящ, ако детето Ви посещава детско заведение, защото може да натрупа умора, ако спи 1 час по-малко.

? Важно: не препоръчваме рязко да измествате целия режим, като се опитвате да сложите детето 1 час по-рано да спи. Биологичният часовник на много деца е “настроен” на определени часове и ако се опитвате да приспите детето вечер един час по-рано, може да се стигне до много сложно и трудно приспиване. Точно поради тази причина го правим с по 10-15 мин., за да може биологичният ритъм постепенно да премине към новия режим.

Сподели с приятел: