Изберете страница

Детето пие вода през нощта – как да го отучим?

мар. 22, 2022 | Блог

Пиенето на вода през нощта е често срещан навик сред децата. Често родителите започват да дават вода, когато се опитват да премахнат нощните хранения. И детето спира да се кърми или да пие адаптирано мляко, но продължава да пие вода. Работили сме с деца, които изпиват по 500 мл и повече през нощта.

В разговорите ни с родители сме установили, че голяма част от тях се чудят дали детето им пие вода през нощта по навик или наистина изпитва жажда. Сякаш, ако я махнем, лишаваме детето от нещо.

277110289 696731738437191 7112540390133121322 nОт колко вода се нуждаят децата?

Количеството вода, от което се нуждаем, зависи от храненето, от скоростта на метаболитните процеси и възрастта на детето. 

Среднодневното количество течност, която е необходимо на детето е:

  • От 1-3 години – от 600 до 1000 ml;
  • на възраст 3-7 години – 800-1200;
  • над 7 години – между 1000  и 1500 мл.

 

Има ли ситуации, при които пиенето на вода през нощта е истинска нужда на детето?

Детето може да има нужда да пие вода през нощта, ако:

  • Има медицински показания и родителите имат съответната препоръка от лекуващия лекар. В този случай не се намесваме и осигуряваме необходимото количество вода
  • В помещението е много топло и сухо

Ако в стаята на детето е твърде топло и въздухът е сух, детето може да ожаднява през нощта

  • Детето имам УНГ проблеми

Ако детето диша предимно през устата и спи с отворена уста, това може да кара лигавицата му да пресъхва по-бързо. Детето ще бъде жадно през нощта (честа ситуация при уголемена трета сливица).

  • Детето не пие достатъчно през деня

Много деца не пият достатъчно вода в детската градина и изпитват жажда следобед и през нощта. В такава ситуация първо трябва да се увеличи приемът на вода през деня.

Във всички останали случаи обикновено детето пие вода през нощта по навик, а не защото има реална физиологична нужда. 

Важно е да отбележим, че, когато детето дълго време пие вода през нощта, това се превръща не само в навик за заспиване. Тялото също свиква, че през нощта получава повече вода, затова промяната трябва да бъде постепенна.

Как да подготвим детето към премахването на водата?

Има няколко важни неща, за които трябва да се погрижим, преди да започнем да намаляваме или да премахваме пиенето на вода през нощта.

  • Важно е да създадем режим, който отговаря на възрастта, денят и самото бодърстване трябва да бъдат организирани оптимално спрямо нуждите на детето. Неоптимален режим често води до повече нощни събуждания и усложнява работата върху асоциацията.
  • Въведете допълнителни действия, докато детето пие вода през нощта – може да е леко погалване, тананикане или едни и същи думички, които му казвате: “Лягай, време е да спинкаш”. Само по себе си това няма да откаже детето да пие вода през нощта, но ще помогне, когато вече премахвате водата.
  • Подгответе детето психологически. Могат да се използват много прости обяснения: “Скоро вече няма да пиеш вода през нощта. Водичката ще спи през нощта, ще пиеш, когато се събуди слънцето” или нещо подобно.

Постепенно или рязко да премахнем водата?

276043325 736946014146964 1787818485460570105 n

Първо, важно е дали детето пие голямо количество вода наведнъж или се буди често и прави по няколко глътки, като отново сборно изпива по 1-2 шишета на вечер. Ако ситуацията при вас отговаря на втория вариант, първо препоръчваме да се ограничи даването на вода до 1-2 пъти през нощта, вместо да е по малко, но многократно. Още на този етап детето може да покаже протест. За да го намалите, важно е да сте въвели и други начини на успокояване на детето през нощта.

Ако детето пие 1 или 2 пъти през нощта, премахването на водата може да се случи постепенно или по-рязко.

Ако избирате по-плавния вариант, постепенно намалете приема на вода през нощта и го увеличете през деня. През няколко дни намалявайте количеството течност в шишето с по 10-15 мл, докато не останат 30 мл. Когато вече детето пие по 20-30 мл, може да помогне временно да замените шишето с обикновена или неразливаща чаша. Това затруднява детето повече и то се отказва по-лесно. 

След това премахнете даването на водата изцяло. Първите дни детето може да протестира и да настоява силно. Успокоявате го, като използвате допълнителната помощ – галене, пеене, потупване, а ако е много неспокойно, можете и да го гушнете.

Първите 1-2 дни могат да бъдат сложни, но след тях детето започва да разбира и да съдейства. Важно е обаче за тези няколко дни да не “се сдобиете” с нови асоциации – например да разнасяте детето из стаята, вместо да му давате вода. За да не се случи това, целенасочено намалявайте помощта, която давате на детето, с всеки ден, докато то не свикне да заспива без помощ.

Ако решите да премахнете водата по-рязко, първите дни могат да бъдат доста драматични, но с последователни действия и търпение детето ще свикне и ще се успокои.

Важно: ако детето и вечер не заспива самостоятелно, това може да е сложно да се постигне през нощта. Трябва да се поработи върху вечерното и дневното приспивания първо, за да има напредък и с нощните будения.

Много е важно да запазите спокойствие и да сте уверени, че детето може да заспи и по друг начин, а не само докато пие вода. Тази ситуация ще бъде нова за детето, трябва да му дадете възможност да изгради умения и да го подкрепите, но не и да се плашите. Децата усещат нашите притеснения и настояват много повече, ако не сме убедени в това, което правим с тях.

 

Сподели с приятел: