Регресия в съня в 8-ми месец

фев. 7, 2023 | Блог

Aвтор: Мартина Дойкова


Какво е регресия?

Въпреки своето име, зад регресиите на децата винаги стои напредък в двигателното, емоционалното и когнитивното развитие. Регресиите се случват а в резултат от невидимите промени в нервната система и тялото на детето. По време на тях бебетата овладеят нови умения и навици. Наричат се така обаче, защото често по това време нещо в поведението или съня на детето се влошава. 

Всяка регресия има определени неща в развитието, които могат да предизвикват смущения в съня и поведението през деня. 

Регресия в 8-мия месец

Този период е изключително динамичен и зад регресията стоят няколко неща –  активно двигателно развитие в този период, сепарационна тревожност на бебето, преход към две дневни дремки и растежен скок.

Какво е характерно за регресията в 8-мия месец?

Тази регресия обикновено настъпва между 7-мия и 10-тия месец, най-често в 8-ми – 9-ти месец. Тя не е пряко свързана със съня на бебето, както регресията в 4-тия месец, при която се променя структурата на съня. Въпреки това тя нерядко води до проблеми с приспиванията и повече нощни събуждания.

Двигателно развитие:

На тази възраст децата активно усвояват самостоятелен седеж, изправяне, лазене и дори ходене до опора. Нерядко те искат да упражняват тези умения навсякъде, включително в кошарата преди да заспи или посред нощ.

Какво да направим?
Давайте възможност на бебето да упражнява своите двигателни умения: да се изправя, да се обръща, да сяда, да лази и да се умори хубаво, за да може да заспи по-лесно, когато дойде време за сън. Понякога дори е полезно да поставим детето в кошарата през деня, защото точно там то често се чувства по-сигурно да се изправя.

Сепарационна тревожност:

Страхът от раздяла с мама е много типичен за този период и е съвсем нормално. Бебето за първи път ясно осъзнава, че те с мама са различни същества. Това тревожи бебето, особено, когато мама излиза. Това може да води до трудности с приспиването и доприспиването, особено в случаите, когато бебето заспива с помощ. 

Какво да направим?
Фокусирайте се върху това да помогнете на бебето да разбере и да се справи с емоциите и да се почувства по-сигурно. По време на рутината преди сън, наблегнете върху тактилния контакт с бебето. Може да се наложи да останете до него през цялата дневна дрямка или да бъдете до него, когато се събуди. В този период не е добра идея да излизате навън, след като сте приспали детето. Това често засилва тревожността. По-добрият вариант е някой друго да приспи бебето, а вие да сте там, когато то се събужда. Или да излизате за кратко, за да можете да се върнете, когато бебето се разбужда.

През деня е полезно да играете на различни игри, които да помогнат на бебето да разбере, че ако не Ви вижда, това не означава че изобщо не сте там: игра на криеница – скрийте се от погледа на бебето, но продължавайте да му говорите, за да ви чува; или излезте от стаята и през кратък интервал от време надниквайте през вратата,за да му покажете, че сте там.
Постарайте се вечерната рутина да бъде достатъчно дълга (може да бъде по-дълга от обикновено, да е изпълнена с гушкане, внимание и повече близост и обгрижване, за да може бебето да се почувства по-комфортно, спокойно и да заспи лесно.

Преход към две дневни дремки:

По време на този период бебетата минават и през преход към две дневни дремки. Нерядко настъпва пълен хаос в режима – три дремки са много, а две – малко.

За да може бебето да премине към две спанета без последици за нощния сън, важно е то без проблем да издържа будно 3ч. 30 мин. и дори малко повече през деня. Ако това все още е сложно и бебето се уморява, по-добре е временно да задържите третата дрямка.
Подробна информация можете да намерите в нашия наръчник за прехода към 2 дремки.

Какво да направим, ако детето иска повече помощ при заспиване?

В този период предвид всички описани фактори детето започва да се противи да заспива самостоятелно. Или да иска повече повече, ако например е заспивало в леглото с малко помощ, започва да настоява да го държим на ръце или да го приспиваме с люшкане.

Отчасти това е нормално за периода, но е хубаво да положите усилия да удържите всичко постигнато в навиците на детето.

Какво да направим?

  • Удължете рутината и давайте на детето максимално много тактилен контакт в нея, както и през деня.
  • Ако се налага да направите крачка назад и да приспивате детето с помощ, старайте се все пак към края да запазвате обичайния начин на приспиване. Например, ако се налага да поносите детето, а преди е заспивало в кошарата, старайте се към края на приспиването да го сложите полуунесено в леглото и да му помогнете да заспи там окончателно. Понякога е сложно, но усилията си заслужават!

И най-вече – регресиите отшумяват бързо и от само себе си. Ако смущенията в съня на детето продължават повече от 2-3 седмици, със сигурност има нещо друго в режима или навиците на детето, което трябва да се коригира.

Сподели с приятел: