Изберете страница

Събиране на децата в една стая

фев. 10, 2023 | Блог

Aвтор: Eлена Чапалова

Рано или късно настъпва момент, в който сме готови да преместим малкото дете при по-голямото. Това може понякога да предизвиква смесени чувства у нас, но хубавата новина е, че малките деца с много по-голям ентусиазъм се местят при баткото или каката. Често тази промяна дори се превръща в общ семеен празник.

Какво трябва да имаме предвид, преди да съберем децата в една стая?

attention

Най-напред трябва да сме сигурни, че е безопасно. Американската педиатрична асоциация, която е провела най-много проучвания по темата, не препоръчва бебето да спи в отделна стая без присъствие на родител, защото това значително повиваша риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Но дори и след 6-месечна възраст не е добра идея да събирате децата в една стая, ако разликата им е много малка. Ако голямото дете не е навършило поне 3г., не е достатъчно безопасно да премествате бебето при него, защото тодлърите понякога могат да имат интересни идеи – например да се покатерят и да гушнат бебето или да го поносят из стаята.

Няма конкретна възраст, на която това става безопасно, но е по-сигурно преместването на по-малкото дете да се случи след навършване на 12 месеца. Водете се и по голямото дете, защото всички деца са с различен темперамент.

Да уеднаквим ли режимите, когато събираме децата в една стая? 

Най-желаната цел за много родители е децата да започнат да заспиват в една и съща стая заедно. Това наистина е добра идея и нерядко ни улеснява в това да приучим децата да заспиват самостоятелно: ако малкото дете все още не заспива без помощ, следвайки по-голямото то по-лесно би се съгласило да заспи без помощ.

За да се случи това обаче, е важно децата да лягат по едно и също време. Уеднаквяването на режима на децата невинаги е лесна задача. Ако по-малкото дете все още е на две дневни дремки, а голямото – на една, при нужда можете малко да съкратите едната от дремките на малкото дете, за да може то да заспи заедно с голямото.

Ако голямото дете е на 3-4 години, но все още спи в детската градина, вероятно то ще заспива по-късно от малкото. В такъв случай ще е сложно изцяло да уеднаквите режимите на децата и може да се наложи да приспивате първо малкото, а след това голямото в същата стая.

Създайте обща рутина за децата

nathan dumlao lffdjxu4gxq unsplashАко планирате да приспивате децата по едно и също време вечер, хубаво е да се погрижите децата да имат обща рутина. В зависимост от разликата във възрастта, това може да е лесна или по-сложна задача. Ако разликата е много голяма, фокусирайте се повече върху голямото дете, докато малкото е във вас. Например можете да разказвате приказка на голямото, докато носите малкото на ръце или го гушкате на дивана.

Когато малкото дете вече проявява интерес към книжки, те могат да станат хубава част от рутината. Подходящи са книжки тип-енциклопедия – можете да обсъждате с голямото различни неща, а малкото да разглежда картинките и да сочи с пръстче някои от тях.

Хубаво е да се намери нещо, което не дава възможност на децата да беснеят и взаимно да се превъзбуждат. Една от любимите ни рутини е персонална приказка за децата, в които те стават приказни герои или животинки, и всяка вечер приказката има нов сюжет. Децата го обожават.

ТУК можете да прочете повече за рутината.

Как да осъществим самото преместване? 

Подгответе децата – те имат нужда да знаят какво предстои. Важно е голямото дете да не се почувства ощетено. Хубаво е то да си има собствено местенце или кътче в общата стая. Някои психолози дори препоръчват голямото дете да има шкафче с ключ, за да може да си прибира важни неща там. Това помага да намалим конфликтите между децата.

Важно: помислете къде ще спят децата. Ако планирате например да купите друго легло на по-голямото дете, невинаги е добра идея просто да подарим старото легло на малкото заедно с преместването. Това може да провокира ревност у голямото дете и е хубаво тези събития да се разграничат във времето. Например да купите първо друго легло на голямото дете и след известно време да преместите малкото дете в стаята.

В нашата практика виждаме, че различните деца имат нужда от различен подход.
vitolda klein h0pird630qc unsplashНай-често се използва един от следните подходи:

  • преместване тип “празник”
  • преместване тип “не е голяма работа”.

За едни деца е много подходящо да се направи голяма подготовка и преместването да стане празник – с балони, торта по случая и дори някакъв подарък. Може да се направи и нещо като адвент-календар с отброяване на дните, които остават до преместването.

Други деца понякога се разстройват и се дразнят, когато тяхното отделяне от родителите се отбелязва по този начин, защото имат смесени чувства – искат да бъдат с голямото дете, но в същото време малко тъгуват, че вече няма да спят при мама и тати. При тях също е важно да има психологическа подготовка и 1-2 седмици преди преместването да говорите периодично за това, но не е хубаво да се прекалява, а по-скоро да се направи като обичайна част от ежедневието. Разбира се, ако виждаме, че малкото дете тъгува, е важно да му помогнем да разбере и да се справи със своите емоции. 

Moжем ли да съберем децата в една стая, ако малкото дете все още се буди през нощта? 

Нашият съвет е да не го правите. Факт – някои деца започват да спят по-добре, когато ги отделим в друга стая, но това е по-скоро малка част от тях.

Ако детето Ви все още се буди многократно и търси помощ и подкрепа през нощта, препоръчваме, преди да го преместите, да се погрижите за това и да научите детето да заспива с по-малко помощ и съответно да може да се доприспива през нощта.

Могат да ви бъдат полезни нашите програми:

Когато нощните събуждания са минимални, преместването се случва много по-лесно и по-гладко.

Първите вечери заедно – не се отчайвайте 🙂 

Въпреки подготовката първите дни в една стая могат да бъдат… много весели. Децата се превъзбуждат от новината, започват да си говорят и заспиват много дълго.

vitolda klein e31oylefpts unsplashТова е съвсем нормално за първите дни! Дайте на децата време да свикнат с това, че са в една стая, постепенно нещата ще се успокоят.

Какво може да помогне все пак:

  • Хубаво успокояване и хубава обща рутина с ясен край: “А сега е време да спинкаме. Лека нощ, деца” или нещо подобно. 
  • Хубаво затъмняване на стаята! 
  • Малко хумор и търпение също ще бъдат уместни ?


Пожелаваме ви тази крачка да се случи много плавно и да донесе радост и удовлетворение на цялото семейство!

 

 

Сподели с приятел: