Сънят при двегодишните деца

ян. 21, 2023 | Блог

Етикети:
  Aвтор: Росица Казанджиева

 

Какъв режим трябва да имат двегодишните деца? Какво да правим, ако дрямката е много дълга или пък кратка? Как да помогнем на детето, ако то започва да отказва дрямката още на тази възраст? Ще намерите отговори на тези въпроси в този блог.

Често родителите на малки бебета питат “Кога ще имаме по-голяма предвидимост в режима?”, “Кога ще може да имаме фиксиран режим по часове?”, “Кога интервалите на будност и нуждите от сън ще спрат да се променят толкова бързо?”. Е, след преминаването към 1 дневна дрямка идва този момент. Той обикновено се случва след 1 година и 2 месеца и до 4 годинки, когато най-често отпада дневната дрямка, много бавно се променят нуждите на детето.

На 2 годинки детето е в една прекрасна възраст, в която режимът вече е установен и предвидим. Но както всяка друга възраст и тази има своите особености и предизвикателства. В тази статия ще разгледаме много от трудностите, които може да срещнете и ще ви дадем съвети за справяне.

Какъв обичайно е режимът на тази възраст?

Повечето деца на тази възраст все още имат нужда да спят 11,5- 12 часа за денонощието, по-рядко срещаме деца, които спят 11 часа общо и се чувстват добре. Има и деца, чиято норма дълго време остава 12,5ч. Ориентирайте се по състоянието на детето. В следващите точки ще намерите сигналите, които ще ви подскажат, че детето има нужда от повече сън.

Особености при дълга и при кратка дрямка?

За голяма част от децата на 2 годинки е оптимално дневената дрямката да бъде около 2 часа.

Но какво да правим, ако детето е спало по-кратка или по-дълга дрямка? Дали това ще се отрази на нощния сън и дали е нужно винаги да будим детето от дрямката?

Разбира се, отговорът на този въпрос зависи от индивидуалния случай и от това какви сигнали ни дава детето след това.

Нужно ли е да съкращаваме дрямката, ако тя става много дълга?

Ако детето ви е спало 3 часа на обяд, но след това няма никакви проблеми с нощния сън, заспива лесно и спокойно, събужда се в обичайния си час сутринта – тогава няма нужда да променяте нищо и да скъсявате дрямката. Но ако виждате друга ситуация – заспиване вечер в значително по-късен час с повече усилия, повече нощни събуждания, будуване, много ранно сутрешно ставане, тогава е добре да помислите в посока съкращаване на дневния сън. Винаги препоръчваме това да се случва плавно с по 10-15 мин на 2-3 дни, до момента, в който виждате подобрение в качеството на нощния сън и сутрешното събуждане.

А ако пък дрямката е прекалено кратка?

Ако дрямката се получава значително по-кратка от 2 часа, тогава е добре да компенсирате липсата на дневен сън с нощен – слагаме детето за нощен сън по-рано с минимум 10-15 мин. Ако това се е случило инцидентно – наблюдавайте детето. Някои деца имат нужда от по-ранно слагане, други – няма да заспят по-рано.

Ако детето винаги спи много кратка дневна дрямка, проверете две неща: 

 • има ли силна асоциация за заспивпане, която кара детето да се събужда след 40-45 минути?
 • колко продължава нощният сън? Ако нощният сън е много дълъг – над 11-11,5ч., това може да кара детето да спи малко на обяд. В такава ситуация може да е полезно леко да се съкрати нощният сън, за да може детето да спи по-дълга дневна днямка.

Има ситуации, в които детето е отказало да заспи и е пропуснало дневния сън изцяло. Тогава целим вечерното заспиване да се измести значително- с минимум 1 час, дори 1:30.
Всичко за отпадането на дневния сън може да намерите тук.

Как да разберем, че детето не спи достатъчно?

При по-малките бебета почти веднага виждаме сигнали, че не са си доспали, но при двегодишните сигналите за недоспиване често не са толкова явно проявени и дори може да се забавят. Например детето отказва дневен сън, но показва видими сигнали, че това не е подходящо за него чак след няколко дни без дрямка. Понякога тези сигнали се виждат и още същата вечер. Но дори и да имате стабилен режим с дневна дрямка и ги забелязвате, то е добре да помислите за промяна. Те са следните:

 • Раздразнителност и лошо настроение към края на деня;
 • Трудни и дълги приспивания за дрямката и за нощния сън;
 • Силна превъзбуда – детето става много е активно, смее се, тича и не успявате да го успокоите, а е време за сън;
 • Ако забелязвате, че става леко непохватно, повече пада, удря се;
 • Заспива извънредно рано в кола или количка, в момент, в който не очаквате;
 • Заспиване за секунди също е показател, че може да има недостиг на сън;
 • Накъсан нощен сън, кратка дрямка, събуждане с плач, нощно будуване;
 • Ранни сутрешни събуждания;

Ако такова поведение е на лице при вашето дете, започнете да слагате детето за сън с 10 мин по- рано на няколко дни. Колкото и да е неоптимален режимът в момента, организмът е свикнал с него, особено ако ситуацията е от продължителен период от време. На тази възраст децата имат нужда от плавна промяна заради вече зрелия биологичен часовник и ако опитате много по-ранно лягане, доста вероятно да срещнете силна съпротива. Измествайте този час до момента, в който детето се събужда в същия час сутринта в добро настроение. Ако започва да се буди по-рано, тогава се върнете една стъпка назад и запазете този час.

Отказ от дневен сън – какво да правим?

На таза възраст нерядко се наблюдава отказ от дневен сън или все по-трудно приспиване. Според редица проучвания и наблюденията от практиката ни, на 2 годинки много малък процент деца имат физиологична готовност да отпадне дневният сън без последствия. В тези случаи най-често причината е поведенческа реакция свързана с периода, в който се намира детето. То вече отстоява активно себе си и често се противопоставя и противи на правилата. Тази ситуация нерядко се оказва голямо предизвикателство пред родителите. Бихме ви посъветвали все пак да полагате усилия дрямката да се запази поне до 3 годинки или повече. Обичайно децата са истински готови да се откажат от дневната дрямка, без да изпитват недостиг на сън и преумора, чак след 3,5- 4 годинки. Ако все пак дневната дрямка липсва, то тогава е важно да осигурим възможност за много ранно вечерно лягане, с цел детето да получи своята норма сън през нощта. 

Какво помага да запазим дрямката?

 • Стабилен режим на хранене и сън. Доказано е, че ние всички функционираме по-оптимално с предвидим режим. При двегодишните това също е актуално и със стабилни интервали на будност се наблюдава много по-голяма склонност да заспиват без съпротива. Тялото очаква, че скоро наближава времето за сън и се подготвя биохимично за това. Разбира се, не е необходимо да бъдат строго установени тези часове, но препоръчваме да варират не повече от 30 Мин;
 • Осигурете достатъчно активности в първите часове от будуването – често тази стъпка е ключова за по-лесно приспиване и запазване на дневния сън;
 • Осигурите по-спокойна и тиха обстановка на приглушена светлина преди приспиването. Спокойното будуване и насищането с много внимание и тактилен контакт поне един час преди самото приспиване много ще помагат при ранен отказа от дневен сън. Оставяме линк към наш пост по темата;
 • Създайте предвидима и успокояваща рутина – в нашия профил можете да намерите много идеи;
 • Дайте повече възможности през деня на детето да прави избори и да се чувства по-самостоятелно и оценено. Например: “С коя пижамка исках да спиш сега?”. Давайте не повече от 2 избора.

При необходимост от по-подробна информация по темата, препоръчваме да разгледате нашия наръчник за отпадане на дневната дрямка. 

Пожелаваме ви повече спокоен сън!

 

Сподели с приятел: