Сънят при разболяване

авг. 30, 2021 | Блог

Как се променя режимът при остро разболяване? Нужно ли е да го спазваме, ако детето не се чувства добре? Как да влезем в ритъм, ако целият режим се е нарушил?

Децата боледуват и това е нормална част от израстването им. Настинките и вирусни инфекции, както и други разболявания, са една от най-честите причини да се наруши режимът или децата да търсят повече помощ при заспиване. Когато си работил върху режима и навиците на детето дълго време и изведнъж всичко се срива заради остро разболяване, няма как да не се почувстваш ужасно.

Целта на този блог пост е да ви помогне да прецените при какви разболявания детето има нужда от вашата подкрепа и режимът не е толкова важен, както и в кои моменти и как да бъдете до него, за да му помогнете да премине през този предизвикателен за всяко семейство момент.

И така, първият и най-важен въпрос, който родителите най-често ми задават, е…

Трябва ли да полагаме усилия да спазваме стриктно режима и да не променяме начина на заспиване, когато детето не се чувства добре?

1. При леки неразположения у детето:

Когато детето има съвсем леко неразположение без нарушено общо състояние, обикновено няма необходимост да променяме режима.

Понякога децата имат нужда от малко повече сън, даже когато видимо се чувстват добре, и е хубаво да не ги лишаваме от тази възможност.

? Съвет:
Ако детето има леко наразположение и забелязвате, че то има нужда да спи повече или сякаш иска да легне по-рано вечер – дайте му тази възможност! Това е начинът, по който детето се възстановява.

2. При по-сериозни неразположения у детето:

Когато неразположението у детето е малко по-сериозно, тогава е необходимо да погледнем по-внимателно ситуацията и да вземем решение.

Как да преценим дали има нужда от промяна по режима, докато детето не се чувства добре?

Ако състоянието на детето не е силно променено:

Старайте се да следвате рутината и да не променяме начина на заспиване. При необходимост можете да дадете малко повече подкрепа на детето (например да го погалите до унесено състояние).

? Съвет:
Опитайте все пак да му дадете възможност да заспи самостоятелно в последния момент, ако детето по принцип заспива само.

Ако детето наистина не се чувства добре:

Когато детето има силен дискомфорт, висока температура, болки или е отпаднало, като специалист и родител смятам, че е правилно да избираме да бъдем до детето и да удовлетворяваме нуждите му от близост. Разбира се, с това често рискуваме да развалим режима и изградените навици. Цената, която заплащаме, обаче според мен е оправдана, защото това е труден момент за детето, в който то има нужда от максимална подкрепа. Не всички консултанти по детски сън биха се съгласили с мен и съм срещала доста крайни мнения по въпроса. 

Спазвам простото правило – старай се да не променяш нещата, докато това е възможно за теб и детето. В противен – прави компромиси и бъди гъвкав.

Каква подкрепа можем да дадем на детето, докато е болно?

Приспиване на ръце:

Може да се наложи да приспивате детето на ръце, с носене и полюшкване, въпреки че обикновено не го правите.

Споделено спане:

Ако детето протестира и плаче силно, когато се опитвате да го сложите в неговото легло/стая, може да се наложи да вземете детето във вашето легло или стаята. Разбира се, ако сте готови да прекарате цяла нощ пред леглото на детето в името на запазване на навиците, това не е проблем, но повечето родители просто не издържат подобни предизвикателства.

СЪВЕТ: ако обикновено не вземате детето във вашето легло, но докато е болно, това е неизбежно, добър вариант е да спите заедно с детето на друго място, а не във вашето спалня. Например на разпънат диван в хола. По този начин детето ще получи нужната подкрепа, но няма да свиква да спи при вас.

Кърмене:

Ако сте работили върху това да балансирате нощните кърмения и да ги намалите, много вероятно е да се наложи да направите крачка назад и да предлагате гърдата на поискване през нощта.

? Съвет:
При кърмените бебета това не е просто начин да дадем подкрепа на детето, когато то не се чувства добре, но и често е единственият вариант да уводняваме бебето, когато то отказва да приема други течности и да се храни. Бебето дори може да иска да прекара цялата нощ на гърда. Моят съвет е да не го лишавате от това, ако това му помага да се чувства по-добре.

Какво може да помогне да не стигнем до пълна регресия, ако детето вече е заспивало без/с по-малко помощ преди разболяването?

На първо място, ако детето е по-голямо (над 10-12 месеца), задължително му обяснете, че нарушавате рутината, защото то не се чувства добре и когато оздравее, отново ще се върнете към стария начин на приспиване.

На второ място, ако се налага да помагате при заспиване, опитайте се все пак непосредствено преди заспиването да намалите помощта – (да спрете люшкането/да сложите детето в леглото или до себе си на вашето легло). Действайте според ситуацията, за да прецените дали това е възможно.

Преди всичко, старайте се много бързо да се върнете към обичайния начин на приспиване, когато виждате, че детето се подобрява. Обикновено това се случва преди детето да оздравее изцяло и, ако изпуснете момента, има много голяма вероятност то да затвърди новия вариант на приспиване.

А ако всичко се е развалило след боледуването?

Ако все пак детето категорично отказва да се върне към старите навици, след като оздравее, не се обезкуражавайте!

По-лесно е да се върнем към постигнатото, когато вече сте минавали по този път! ?
Важно е да сте последователни и постоянни. Ако сте работили върху съня на детето скоро, много вероятно, ще “проработят” същите методи, които сте използвали за постигане на резултата и преди.

Ако сте учили детето да заспива по-самостоятелно преди повече от 2-3 месеца, може да има нужда от промяна в подхода.

Ако имате нужда от помощ или идеи за това как да се върнете към по-самостоятелното заспиване, не се колебайте да ни потърсите или да изгледате един от уебинарите за самостоятелно заспиване

Хубавата новина е, че… винаги има изход! Няма регресия, която не може да бъде оправена!